Vastuuviikko naisten ja tyttöjen asialla

Ekumeenisen vastuuviikon vuoden 2017 Omalla äänellä -kampanja tarttuu sukupuoleen perustuvaan syrjintään ja väkivaltaan.

banneri 8 copy netti

Lokakuun 22.–29. vietettävä Suomen kaikkien kirkkojen ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen vastuuviikko-ihmisoikeuskampanja nostaa esiin naisten ja tyttöjen oikeudet.

Ympäri maailman naisiin ja tyttöihin kohdistuu syrjintää ja väkivaltaa heidän sukupuolensa vuoksi. Väkivalta koskettaa kaikenlaisia naisia kaikissa maissa, kulttuureissa ja sosiaalisissa luokissa. Se voi ilmetä henkisenä, fyysisenä tai seksuaalisena väkivaltana.

Erityisesti köyhyyden ja konfliktien keskellä eläviltä tytöiltä ja naisilta on usein viety oikeus tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä ja tulla kuulluiksi. Sodissa naisiin kohdistuva väkivalta ja raiskaukset ovat yksi sodankäynnin väline.

Ääni lähettiläille

Omalla äänellä -kampanja haluaa saada naisten äänen kuuluviin entistä paremmin, ja se tapahtuu parhaiten antamalla suunvuoro naisille itselleen. Vastuuviikon tapahtumissa ympäri Suomen kuullaan maahanmuuttajataustaisten vastuuviikon lähettiläiden tarinoita omasta elämästään. Lähettiläiden puheenvuorot ovat myös luettavissa vastuuviikon nettisivuilta.

– Hyvin usein hyvää tarkoittavat humanitääriset kampanjat puhuvat niiden päälle, joita niiden pitäisi tukea. Siksi pidän tärkeänä sitä, että kaikki saavat oman äänensä kuuluviin ja saavat kertoa oman tarinansa, kongolaistaustainen Mariette, yksi Vastuuviikon lähettiläistä toteaa puheenvuorossaan.

Kampanja kannustaa myös meitä jokaista tarttumaan toimeen ja auttamaan naisia ja tyttöjä saamaan äänensä kuuluviin seurakunnassa, koulussa, työpaikalla ja somessa. Osallistua voi nostamalla tasa-arvoasioita esiin keskusteluissa, tukemalla itselle tuttua tyttöä, kiinnostumalla kehitysmaiden naisten asioista tai vaatimalla päättäjiä, yrityksiä tai omaa kirkkoa kantamaan vastuuta naisten oikeuksista.

Filantropia kumppanina

Vuodesta 1979 alkaen vuosittain järjestetyn vastuuviikon tarkoituksena on saada ihmiset pohtimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan. Seurakunnilla on keskeinen rooli vastuuviikon tapahtumien toteuttamisessa.

Vuosina 2017–2018 vastuuviikon järjestää Suomen Ekumeeninen Neuvosto&nbsp (SEN) yhteistyökumppaneinaan&nbsp Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö Filantropia ry&nbsp ja&nbsp Caritas Suomi ry. Hanke saa ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea.

Samaan aikaan vastuuviikon kanssa vietetään myös Reilun kaupan viikkoa, jonka tarkoituksena on muistuttaa suomalaisia siitä, miten jokainen voi vaikuttaa omilla ostosvalinnoillaan. Reilun kaupan tavoitteena on taata kehitysmaiden viljelijöille ja työntekijöille mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon.&nbsp Filantropia on Reilun kaupan edistämisyhdistyksen jäsen.

Kuva: Vastuuviikko/Aino Väänänen

Filantropian vastuuviikon tapahtumat:

21.10. Myllypuro, klo 17 alkavan ehtoopalveluksen jälkeen (Myllypurontie 1, Helsinki).
21.10. Järvenpää, vigilian jälkeen n. klo 18:30. (Kartanontie 45, Järvenpää).
24.10. Tampere, n. klo 18, klo 17:30 alkavan ehtoopalveluksen jälkeen (Suvantokatu 10 A, Tampere)
29.10. Tapiola, klo 10 alkavan liturgian jälkeen (Kaupinkalliontie 2, Espoo).

Vastuuviikon kaikki tapahtumat: https://www.vastuuviikko.fi/etsi-tapahtumasi

Lisätietoja: https://www.vastuuviikko.fi/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top