Filantropian työhön tukea Euroopan Unionilta

Filantropian Ugandan hanke saa tänä vuonna lisää julkisuutta Suomessa. Toimittajat Eveliina Talvitie ja Petrus Palola kävivät heinäkuun alussa Ugandassa tutustumassa naisten omistusoikeuksia edistävään työhön.

– Tällaista reissua on suunniteltu jo useamman vuoden ajan. Vaikka reissaan paljon, Uganda oli ympäristönä tuntematon, enkä oikein osannut varautua mihin ollaan menossa. Sen vuoksi suoraan sanoen jännitti ennen matkaa, kertoo Petrus Palola.

Eveliina Talvitie on aikaisemminkin käynyt juttumatkoilla Afrikassa ja kaikki maat ovat hyvin erilaisia.

– Suhteellisen lyhyestä matkasta huolimatta olemme saaneet paljon tarinoita kasaan. Paikallisen järjestön työntekijöillä on keskenään hyvä henki ja sellainen myös tarttuu. Tässä on onnistuttu tekemään vaikeista asioita sillä tavalla yksinkertaisia, että tavoitteet ovat pysyneet kirkkaina.

Toimittajat ovat keränneet tarinoita hankkeessa mukana olevilta naisilta, viranomaisilta ja paikallisen kumppanijärjestön URI-GL:n (United Religions Initiative Great Lakes) työntekijöiltä.

– Menimme suoraan hankkeessa olevien naisten luo tekemään haastatteluja. Siinä vasta ymmärsin kunnolla mistä naisten omistusoikeuksia edistävässä hankkeessa on käytännössä kysymys. Tajusin, mitä Filantropia ja URI-GL-järjestö tekevät ja miten suuri merkitys sillä on näille naisille, Palola miettii.

– Tarkoituksemme on saada näille tarinoille mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Teemme sekä lehtijuttuja että lyhyitä videodokumentteja. Tällä tavalla saamme suomalaiseen mediatodellisuuteen myös toisenlaisia näkökulmia kehitysyhteistyöhön. Usein sellainen mikä on tuntematonta, herättää ennakkoluuloja ja pelkoja. Tuntematonta kohtaamalla ihminen antaa kuitenkin itselleen mahdollisuuden ymmärtää enemmän, pohtii Talvitie.

– Kokonaisuutena tämä on ollut ihan mahtava reissu. Meidät on otettu lämpimästi vastaan ja olemme saaneet kävellä julkisivun taakse katsomaan ihmisten arkea. Sellainen ei olisi ollut ikimaailmassa mahdollista millään turistimatkalla. Toivon todella, että hanke jatkuu ja pääsisin vuosien päästä seuraamaan mitä näille naisille kuuluu ja miten heidän elinympäristönsä on kehittynyt, miettii Palola.

Toimittajien osuus Filantropian työn dokumentoinnissa on ollut mahdollista toteuttaa Euroopan Unionin FRAME, VOICE, REPORT! -tukijärjestelyllä, jossa rahoitusta myönnetään eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen globaalikasvatus- ja kehitysviestintäprojekteja varten.

Rahoituksen tavoitteena on lisätä EU-kansalaisten tietoisuutta ja sitoutumista kestävän kehityksen tavoitteisiin. Suomessa hankehakua koordinoi Fingo ry.

Lehtijuttujen ja minidokumenttien lisäksi hankkeeseen kuuluu oppilaitosvierailuja sekä Naistenpäivän valtakunnallinen seminaari Tampereella maaliskuussa 2020. Filantropia sai FVR-hankevuotta varten EU-tukea 28 500 euroa ja omavastuuosuus on 1 500 euroa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top