Ensiapua lapsille Syyriassa

Helmikuun alussa monen ihmisen maailma särkyi varoittamatta. Syyrian ja Turkin maanjäristys rikkoi kyliä ja kaupunkeja valtioiden rajoja kunnioittamatta ja lopullista uhrilukua ei todennäköisesti saada koskaan selville.

Filantropian kautta apua on välitetty suoraan Syyriaan, jossa paikallisena kumppanina on Antiokian ortodoksinen patriarkaatti (GOPA-DERD). Patriarkaatin työntekijät ja vapaaehtoiset aloittivat pelastustyöt Aleppon, Latakian ja Haman raunioilla heti aamuhämärissä 6. helmikuuta, eikä työ ole vieläkään tullut valmiiksi.

Tämänhetkisten lukujen mukaan maajäristys tappoi Syyriassa 1414 henkeä, 2349 loukkaantui ja lähes 20 000 perhettä jäi kodittomaksi.

Pakkasen puolelle putoavan lämpötilan vuoksi kodittomista on huolehdittava nopeasti. Ihmisiä on majoitettu telttojen lisäksi tilapäisesti kirkkoihin, moskeijoihin ja muihin tuholta säästyneisiin rakennuksiin.

Patriarkaatin työntekijät auttavat selviytyneitä paitsi talven kylmyyttä vastaan ja ruoka-avulla myös jakamalla esimerkiksi lääkkeitä ja kuljettamalla ihmisiä terveyskeskuksiin. Joukko rakentajia keskittyy puolestaan selvittämään mitkä rakennuksista kestävät yhä asumista ja missä seinät saattavat edelleenkin romahtaa.

Filantropian välittämiä lahjoituksia käytetään Haman kaupungissa kodittomiksi jääneiden lasten psykososiaaliseen ensiapuun. Kuukauden aikana Syyriaan on välitetty yhteensä 10 000 euroa.

Sodan jäljiltä hauras

Syyrian kristityt ovat Raamatussa mainittujen varhaiskristittyjen jälkeläisiä. Antiokian kristityt elivät vainojen keskellä eikä nykyisilläkään ole helppoa. Hetkessä iskenyt maanjäristys ja sadat jälkijäristykset olivat vain viimeisin isku syyrialaisten kärsimykselle. Maassa on sodittu jo 11 vuotta ja sen vuoksi ihmisten ja rakennusten vastustuskyky oli jo valmiiksi heikko.

Kristittyjen määrää Syyriassa on vaikea arvioida, sillä sodan aikana suurin osa on lähtenyt etsimään turvaa ja paremman elämän mahdollisuuksia länsimaista. Arvioissa puhutaankin alle neljästä prosentista. Nykyisin Syyrian kristityistä 90 prosenttia kuuluu Antiokian ortodoksiseen patriarkaattiin.

Pienuus on tarkoittanut kuitenkin ketteryyttä ja Antiokian patriarkaatin humanitaarisen työn osasto on noussut merkittäväksi tekijäksi hätää kärsivien auttamisessa Syyriassa. Vuonna 1994 perustettu osasto on suurin uskonnollistaustainen kansalaisjärjestö koko maassa. Sillä on 44 paikallistoimistoa ja 43 toimintakeskusta sekä yli 1500 pää- ja osa-aikaista työntekijää. Järjestö toimii yhtä vaille kaikissa maan 14 hallintoalueesta maan sisäisten pakolaisten ja ulkomailta palaavien pakolaisten auttamiseksi. Pelkästään viime vuonna eri hankkeiden kautta avustettuja hyödynsaajia oli yli viisi miljoonaa. Järjestöllä on yhteistyösopimuksia 16 YK:n ja muun kansainvälisen kumppanin kanssa, joista Filantropia on yksi. Filantropia ja GOPA-DERD keskittyvät nelivuotisen Suomen ulkoministeriön rahoittaman hankkeen aikana seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden pienten lasten äitien psykososiaaliseen tukeen ja toimeentulon parantamiseen Damaskoksessa.

Scroll to Top