Naisten pienyritykset tuovat toivoa Moldovaan

Filantropian työntekijät tutustuvat parhaillaan moldovalaisten naisten pienyrityksiin Sorocan maakunnassa, Pohjois-Moldovassa. Kyseessä on alueella toteutettavan hankkeen vuosittainen seurantamatka.

&nbsp
Seurantatiimi on kiertänyt pitkin Sorocan kyliä ja tutustunut yhteensä 12 naisen perustamaan pienyritykseen. Uusin yrityksistä on kasvitila, jonka perustamista paikalliset naisyrittäjät ovat tukeneet. Hankkeen vaikutus yhteisöllisyyden kasvuun näkyy naisten yhteistyössä.
&nbsp
Vera on 43-vuotias nainen, joka viljelee papuja ja maissia. Hankkeen avulla hän on saanut traktorin. Hän vuokraa traktoripalveluja kyläläisille, jotka olivat aluksi epäileväisiä yrityksen kannattavuuden suhteen.
&nbsp
Irina on 19-vuotias. Hän on lopettanut juuri lukion ja pitää huolta kolmesta nuoremmasta sisaruksestaan. Moldovassa, jossa 38 prosenttia maan bruttokansantuotteesta muodostuu ulkomailla työskentelevien kotiin lähettämistä varoista, vanhempien työskentely kotimaan rajojen ulkopuolella on hyvin tavallista.
&nbsp
Irinan vanhemmat ovat töissä Moskovassa. He käyvät kotona kolmen kuukauden välein uusimassa työviisuminsa. Irinalla on hankkeen kautta pähkinäpensaita, joiden kasvatukseen hän on vuokrannut maan Veralta.
&nbsp
Yhdessä kaksi naista muodostavat tiimin, jossa varsinkin Veran elämänkokemus ja lämpö siirtyvät voimavaraksi nuoremmalle.
&nbsp Moldovan Irina ja Vera
&nbsp
Yhteistyö Filantropian ja paikallisen kansalaisjärjestö Soartan välillä alkoi ihmiskaupan vastaisen työn myötä vuonna 2009. Käynnissä oleva hanke alkoi vuonna 2012 ja jatkaa ihmiskaupan vastaista työtä tukemalla naisten työllistymistä. Hanke saa vuonna 2013 Ulkoasiainministeriön kehityshanketukea 44 512 euroa ja Filantropian omavastuuosuus on 7 900 euroa.
&nbsp

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top