Kenian ortodoksisessa kirkossa eletään muutosten aikaa

Aleksandrian patriarkaatin synodi päätti kokouksessaan marraskuun lopulla 2015 Kenian ortodoksisen kirkon jakamisesta kolmeen hiippakuntaan. Arkkipiispa Makarioksen johtaman Nairobin hiippakunnan lisäksi Keniassa on nyt itäinen Nyerin ja läntinen Kisumun hiippakunta.

Uusina piispoina palvelevat kenialaisyntyiset piispat Neofytos Kongai ja Athanasius Akunda. Molemmat ovat opiskelleet Holy Crossin ortodoksisessa seminaarissa Yhdysvalloissa. Piispa Akunda on missiologi, joka on väitellyt teologian tohtoriksi Etelä-Afrikan yliopistosta Pretoriassa. Hänen väitöskirjansa käsitteli ortodoksisuuden hedelmällistä dialogia Banyore-kansan kulttuurin ja hengellisyyden kanssa Keniassa.

akunda kongai

Kenian kirkon hallintorakenteen uudistus ja paikallisten piispojen nimeäminen hiippakuntien johtoon on antanut positiivista virtaa paikalliselle yhteisöille ja kohottanut kenialaisen ortodoksisuuden profiilia. ”Seurakuntalaiset ovat toivottaneet uuden kehityksen tervetulleeksi”, kertoo piispa Neofytos Kongai.

Uusien hiippakuntien perustamista oli suunniteltu pitkään. Suuret muutokset vaativat kuitenkin myös sopeutumista ja vakiintuneiden toimintamallien uudelleenjärjestelyjä. Esimerkiksi hiippakuntien hallintomallin ja toimintasuunnitelmien luominen on vielä alussa. Taloudelliset resurssit ovat hyvin vähäisiä, joten uudet piispat ovat aloittaneet työnsä tyhjin käsin.

”Meillä on paljon haasteita, mutta myös paljon siunausta”, kuvailee piispa Athanaius Akunda. Yksi hänen hiippakuntansa nopeimmin kasvavia ortodoksisuuden keskuksia sijaitsee Turkana-heimon alueella Pohjois-Kenian aavikolla.

Filantropia jatkaa yhteistyötä Kenian ortodoksisen kirkon kanssa, vaikka entiset yhteistyökohteet sijaitsevat nyt eri hiippakunnissa. Kevään odotettu yhteistyöhanke liittyy paikallisen ikonimaalausperinteen kehittämisen tukemiseen Nairobin pappisseminaarissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top