Pakolaiskriisi yhdisti kristityt Kreikassa

Kreikan ortodoksisen kirkon avustusjärjestö Apostolin työntekijöitä kävi Suomessa Filantropian ja Kirkon Ulkomaanavun vieraina kertomassa työstään talous- ja pakolaiskriisien koettelemassa Kreikassa.

DSC 1177

Kolme kreikkalaista, Apostolin toiminnanjohtaja Konstantinos Dimtsas&nbsp (kuvassa keskellä), kansainvälisestä yhteistyöstä vastaava ohjelmajohtaja Vasiliki Leontaria&nbsp (vas.) ja ekumeenisista suhteista vastaava Vasileios Meihanetsidisi&nbsp (oik.) viettivät toukokuun alussa vajaan viikon Helsingissä.

Matkallaan he tutustuivat muun muassa monikulttuuriseen työhön Myllypuron kappelissa, vierailivat koulussa, vastaanottokeskuksessa ja turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa Helsingin rautatieasemalla sekä tapasivat Helsingin metropoliitta Ambrosiuksen. Kreikkalaisvieraat kertoivat myös omasta työstään talousahdingosta kärsivien kreikkalaisten ja maahan tulleiden pakolaisten auttajina.

Ruoka-apua kreikkalaisille

Vuonna 2010 perustettu Apostoli on Ateenan arkkihiippakunnan voittoa tavoittelematon järjestö, jossa työskentelee yli 200 työntekijää. Järjestö perustettiin alun perin Kreikkaan tulleiden taloudellisten maahanmuuttajien takia. Monet heistä asuivat kaduilla ja rikollisuus oli kasvussa.

– Ihmiset kysyivät silloin, mikä on kirkon rooli tilanteessa? Päätimme lähestyä näitä ihmisiä ja auttaa heitä heidän uskonnollisesta taustastaan riippumatta. Ensimmäinen Kirkko kadulla -projektimme tavoite oli jakaa maahanmuuttajille ruokaa, toiminnanjohtaja Konstantinos Dimtsas kertoo.

Pian sen jälkeen Kreikassa alkoi taloudellinen ja sosiaalinen kriisi ja apua tarvitsivatkin tavalliset keskiluokkaiset kreikkalaiset, joista kriisi oli tehnyt köyhiä. Apostoli perusti Ateenaan 80 ruuanjakopistettä, jotka olivat auki päivittäin. Ruokakasseja alettiin toimittaa myös koteihin, sillä häpeä ruuan jonottamisesta oli suuri.

Ruuan lisäksi Apostoli jakoi myös lääkkeitä sekä antoi tukea valtion sairaaloille, kouluille, haavoittuvassa asemassa oleville lapsille, dementiasta kärsiville vanhuksille ja masentuneille.&nbsp Apostoli toimii ympäri Kreikkaa, ja kriisin keskellä oli tärkeä näyttää myös saarilla asuville yhteisöille, ettei kirkko ole unohtanut heitä.

Pakolaiskriisiin tukea ulkomailta

Huhtikuussa 2015 Kreikan talouskriisi sai rinnalleen laajemman, koko Lähi-itää ja Eurooppaa ravistelleen pakolaiskriisin. Yhden vuoden aikana Kreikan läpi kulki 1,3 miljoonaa siirtolaista. Apostolilla oli jälleen kädet täynnä työtä. Tarkoituksena ei ollut ainoastaan pelastaa pakolaisia merestä, vaan antaa heille myös ruoka-, lääke- ja muuta apua.

– Pakolaisten tulo oli shokki kreikkalaisille, sillä voimamme olivat vähäiset. Tunsimme, että tarvitsemme jonkun kantamaan ristiämme. Ihme tapahtui, kun muut kristityt kirkot tulivat auttamaan meitä, Dimtsas kuvailee.

Ensimmäisenä apuun riensi kansainvälinen ortodoksinen järjestö IOCC, ja pian perässä kristillisten järjestöjen humanitaarisen avun verkosto Act Alliance. Kun ensimmäinen pakolaisten aalto oli saatu kohdattua, avautui kreikkalaisille uusi todellisuus: kaikki pakolaiset eivät lähteneet, vaan 60 000 heistä jäi maahan.

Ruuan saannin ja asumisen lisäksi ratkaistavana oli muun muassa koulutuskysymykset. Apostoli perusti Kirkon Ulkomaanavun tuella pakolaislapsille kouluja, joissa lapset oppivat kreikkaa, englantia, omaa äidinkieltään ja muita aineita.

– Koulutus ei ole virallista opetusta, vaan koulunkäyntiin valmistavaa, sillä monet pakolaislapsista eivät ole käyneet koulua vuosiin, jos koskaan, kertoo ohjelmajohtaja Vasiliki Leontaria.

Tulevaisuudessa Apostolin tavoitteena on tehdä työtä erityisesti työttömien parissa ja laajentaa toimintaansa myös ulkomaille, erityisesti Lähi-itään ja Afrikkaan.

– Uskomme, että voimme auttaa muita omien kokemustemme ansiosta, Leontaria lisää.

Kirkkojen yhteistyöllä eriytymistä vastaan

Pakolaiskriisin aikana kreikkalaiset ovat Apostolin työntekijöiden mukaan osoittaneet hienosti tukensa pakolaisille, osittain juuri siksi, että olivat itsekin joutuneet kokemaan kovia talouskriisin aikana. Samaa solidaarisuutta kreikkalaiskolmikko löysi myös Suomen vierailullaan.

– Näimme hyviä rakenteita pakolaisten tukemiseen. Olemme iloisia, että monet ääripään äänet on sysätty marginaaliin ja ihmiset osoittavat pakolaisille solidaarisuuttaan.

Apostolin motto onkin: ”Auta meitä, jotta voimme muuttaa yhdessä elämäämme”. Suurin opetus pakolaiskriisistä järjestölle oli juuri kristittyjen yhteistyön tiivistyminen, jolla on toiminnanjohtaja Dimtsasin mukaan laajempikin merkitys:

– Kristittyjen yhteistyö on tärkeä moraalinen opetus poliittisesti eriytyneelle Euroopalle.

Kolmikon ainoa teologi, Vasileios Meihanetsidisi, yllätti tapaamisissa suomalaiset lähes täydellisellä suomen kielellään. Joensuussa ortodoksista teologiaa 90-luvulla opiskellut mies halusi lähettää terveisiä entisen opiskelumaansa ortodokseille:

– Terveisiä suomalaisille ortodoksiveljille ja -siskoille. Olemme iloisia, että saimme olla täällä, ja että, Kreikalla on pitkä ja syvä suhde Suomen ortodoksiseen kirkkoon.

Filantropia tukee Apostolin pakolaistyötä Kreikassa kansainvälisen ortodoksisen avustusjärjestö IOCC:n kautta. Diankoniatyön lahjoituksista osa käytetään pakolaistyöhön Kreikassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top