Hyviä uutisia: Hyvä kiertämään Moldovassa

Filantropian naisten pienyrittäjyyttä edistävä hanke on auttanut satoja naisia, ja sitä kautta koko yhteisöä Sorocassa Pohjois-Moldovassa.

moldova 18 2
Kolmen lapsen äiti Vera kasvattaa pähkinäpuita. Hän huolehtii myös naapurin lapsista, sillä heidän vanhempansa ovat töissä ulkomailla. Kuva: Tiina Makkonen.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen noin joka neljäs moldovalainen on joutunut muuttamaan työn perässä ulkomaille. Heistä arviolta 25 000 on Moldovan tilastokeskuksen mukaan päätynyt ihmiskaupan uhreiksi. Lapset ja vanhukset ovat jääneet usein kotimaahan selviämään arjesta keskenään.

Filantropian ja moldovalaisen Soarta-järjestön yhteistyö lähti liikkeelle ihmiskaupan vastaisesta työstä vuonna 2009 ja kehittyi hankkeeksi, jonka tavoitteena on luoda maaseudun perheellisille naisille työpaikkoja pienyritysten kautta. Yrittäjyys mahdollistaa naisille toimeentulon kotikylässään, eikä heidän tarvitse lähteä etsimään töitä kaukaa perheensä luota kuten ennen.

Kesällä 2012 Sorocan alueella järjestettiin kaksi yrittäjyyskoulutusta, joihin osallistui yhteensä lähes 90 naista. Koulutuksissa käsiteltiin muun muassa liikeidean kehittämistä, markkinointistrategiaa sekä tilinpidon ja hallinnon perusteita. Kuusivuotisen yrittäjyyshankkeen aikana satoja maaseudun naisia on osallistunut yrittäjyyskoulutuksiin ja kolmekymmentä naista on aloittanut yritystoiminnan.

Sorocan alueelle on syntynyt hankkeen aikana kaksi pientä lihakarjatilaa, kanien kasvatustila, mehiläistarha, vadelmaviljelys, kanatarha, kasvihuone, nautakarjatila, kuljetuspalvelu sekä meijeri. Perustetut yritykset ovat edelleen toiminnassa ja työllistävät myös muita ihmisiä.

Taloudellinen ahdinko jatkuu Moldovassa, mutta Filantropian hanke on tuonut Sorocan alueen ihmisille toivoa ja vaihtoehtoja. Hanke päättyy vuoden 2017 lopussa, mutta alueelle on perustettu naisyrittäjien verkosto WEN, jonka avulla positiivisen kehityksen toivotaan jatkuvan.

Lisää Moldovan toiminnastamme: https://filantropia.fi/missa/moldova

Moldovan hanke on mukana myös Järjestö 100 -kampanjassa: https://www.jarjesto100.fi/tasa-arvo-ja-ihmisoikeudet/pienyrittajyys-pitaa-aidit-lastensa-luona

///

Filantropia julkaisi vuoden 2016 lopulla&nbsp Hyviä uutisia 2017&nbsp -seinäkalenterin, jossa on järjestön toimintaan liittyviä positiivisia uutisia ympäri maailman. Toukokuun uutinen tulee Moldovasta. Tulevina kuukausina kerromme lisää hyviä uutisia muun muassa Etiopiasta, Välimereltä ja Suomesta.

&nbsp

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top