Avustustyö Ukrainassa jatkuu päivästä toiseen

Sumyn kaupunki vapautui saarrosta joitakin viikkoja sitten. Kaupunkiin on jäänyt monilapsisia perheitä, vanhuksia ja kodittomia, joilla ei ollut mahdollisuutta matkustaa pois sodan jaloista. Moni kynnelle kykenevä onkin ryhtynyt vapaaehtoiseksi auttaakseen heitä, jotka eivät omin voimin pääse hakemaan ruokaa ja lääkkeitä.

Kasvatustieteiden tohtori Marina Boychenko on yksi vapaaehtoisista. Työt yliopistolla ovat vaihtuneet kodittomien ruokailujen järjestämiseen sekä ruokakassien ja avustusten jakamiseen perheille.

-Jaamme joka päivä ruokaa 80–110 kodittomalle, Boychenko kertoo ortodoksisen seurakunnan arjesta.

-Olemme toteuttaneet Filantropian tuella ruokailujen lisäksi kolme ruokakassijakoa. Vapaaehtoiset ovat koonneet ruoka-avun ja kerralla on saatu jaettua 47 kassia. Lisäksi olemme tukeneet 16 perhettä, joissa lapsia on kolme tai enemmän. He ovat pystyneet hankkimaan ruokaa, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita.

-Haluamme välittää suuret kiitokset teille suomalaisille, jotka olette auttaneet meitä! Boychenko kirjoittaa viestissään Filantropialle.

Pääsiäiseksi Marina on järjestänyt lapsille yllätyksen: terveisiä Suomesta! Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo lähetti Filantropian kautta Sumyn asukkaille rauhantoivotuksen ja pääsiäistervehdyksen, jotka jaetaan erityisen pääsiäiskakun kanssa tulevana viikonloppuna, kun ukrainalaiset ortodoksit viettävät pääsiäistä juliaanisen kalenterin mukaan.

Kiovassa ahkerasti työskentelevä pappi Sergiy Berezhnoy jatkaa jumalanpalvelusten toimittamista ja avustuspakettien jakamista. Ensi alkuun avun jakaminen keskittyi Obolenskin alueelle, jossa tuhannet ihmiset ovat saaneet lääkkeitä ja ruokaa. Kiovaa piirittäneiden joukkojen siirryttyä muualle Ukrainaan, on avustuskuljetuksia pystytty laajentamaan hävitetyille alueille.

Moni muistaa otsikoista Butšan – sen lisäksi on paljastunut monia muitakin runneltuja alueita.

-Minulla ei ole sanoja, Sergiy Berezhnoy kirjoitti 12.4. Filantropialle lähetetyssä viestissä, jonka mukana oli kuvia ja videoita avustuskuljetuksen aikana nähdystä hävityksestä Katuzhankassa, Ivankovissa, Borodiankassa ja Butšassa.

Saimme seurata videon välityksellä avustusten jakamista ja kuljetuksen etenemistä. Ihmiset kerääntyivät heti kuljetusauton ympärille, sillä kaikilla on puutetta lääkkeistä ja ruuasta. Joukossa on niin ikäihmisiä kuin lapsia ja perheenisiä- ja äitejä. Sadat ihmiset saivat apua tällä kuljetuksella ja työ jatkuu.

-Teidän apunne on korvaamatonta, kiitos suomalaiset ja kiitos Filantropia, Berezhnoy kirjoittaa myöhään illalla viestissään, jonka kylkeen hän on liittänyt kuvan Kiovan ilmahälytyksistä. Ohjusiskut eivät ole loppuneet ja kaupunkilaiset pysyttelevät sisätiloissa illasta aamuun.

-Poikkeusolojen takia en voi toimittaa pääsiäisyönä palvelusta, mutta heti sunnuntaiaamuna menen kirkkoon toimittamaan pääsiäisliturgian, Sergiy Berezhnoy huokaa.

Kuvat: Marina Boychenko, Sergiy Berezhnoy

Scroll to Top