Uskopohjaisten järjestöjen johtajat muistuttavat, että myös al-Holin lasten etu on elää vanhempiensa kanssa.
Al-Holin leirillä elävät aikuiset ja lapset haastavat käsitystämme ihmisoikeuksista ja moraalisesta vastuustamme poikkeuksellisella tavalla. Tämä vastuu koskee sekä yksilöitä että koko yhteiskuntaa, jonka linjauksista päättää Suomen hallitus.
Hallitus on ilmaissut tahtonsa ja valmiutensa kotiuttaa al-Holin leirillä olevat lapset mahdollisimman pian. Tämä on linjassa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa.
Lähtökohtaisesti lapsen etu on, että hän voi elää yhdessä vanhempiensa tai vanhempansa kanssa. Vanhempien valinnat eivät saa olla este lapsen oikeuksien eikä lapsen edun toteutumiselle. Suomen valtiolla on lähtökohtaisesti velvollisuus huolehtia omista kansalaisistaan. Sen selvittäminen, mitä vanhemmat ovat tehneet, kuuluu poliisille ja oikeusviranomaisille.
Inhimillinen ja moraalinen vastuu kutsuu meitä huolehtimaan siitä, että mahdollisimman monelle al-Holin leirillä elävälle lapselle ja aikuiselle tarjotaan mahdollisuus palata normaaliin elämään ja integroitua normaaliin yhteiskuntaan. Se on myös kansainvälisen yhteisön etu.
Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja jokainen elämä arvokas. Siksi meidän on myös kohdeltava jokaista al-Holin leirillä elävää, sinne jäävää, tai sieltä Suomeen palaavaa ihmistä yksilönä, joka ansaitsee inhimillisen kohtelun huolimatta omista tai vanhempiensa valinnoista.
Kaisamari Hintikka, piispa, Espoon hiippakunta
Pia Jardi, puheenjohtaja, Tariq Al-Hidaya islamilainen yhdyskunta
Mari-Anna Auvinen, pääsihteeri, Suomen ekumeeninen neuvosto
Larissa Franz-Koivisto, pääsihteeri, Suomen Caritas ry
Nahla Hewidy, puheenjohtaja, Nuoret Muslimit Helsinki ry
Riina Nguyen, toiminnanjohtaja, Filantropia ry
Marja Pentikäinen, toimialajohtaja, Helsingin Diakonissalaitoksen Säätiö sr
Anne Pönni, pääsihteeri, Suomen NNKY-liitto
Minna Taipale, puheenjohtaja, Amal ry