Yhteydenpitoa poikkeusoloissa

Filantropian työ jatkuu, vaikka maa toisensa jälkeen on sulkenut rajojaan ja hyvät suunnitelmat on siirretty odottamaan parempia aikoja. Kiitos Luojalle kaikesta siitäkin, millä voimme pitää yhteyttä läheisiimme olivatpa he naapurissa, Uudenmaan rajan tuolla puolen, Lähi-Idässä tai Itä-Afrikassa! Koronavirus vaikuttaa kaikkien rakkaittemme elämään, mutta jokainen yrittää täyttää paikkaansa myös näissä muuttuneissa olosuhteissa.

Syyria

Antiokian patriarkaatissa Syyriassa työ sodan uhrien auttamiseksi vaatii paljon säätämistä näinä aikoina. Yli 1700 työntekijää ja vapaaehtoista ympäri maata pitävät yhteyttä toimistolle lähinnä puhelimella, koska tiet pääkaupunkiin on suljettu. 90 prosenttia työntekijöistä asuu maaseudulla.

Vuonna 1994 perustetun GOPA-DERDin työtä lähimmäisten auttamiseksi Laupiaan Samarialaisen esimerkillä tekee reilut 1700 syyrialaista. Toimintakeskuksia eri puolilla maata on 41. Yli 20 kansainvälistä kumppania tukee patriarkaatin kehitys- ja diakoniaosaston työtä. Mukana luvussa on useita YK:n alaisia järjestöjä.

Patriarkaatin toimistolla kaikki tilat steriloidaan kerran viikossa ja ainakin toistaiseksi työntekijät voivat käydä harvakseltaan työpaikalla.

Ettei mitään pahaa tarttuisi.

Etäyhteyksien avulla pystyttiin valmistelemaan hankesuunnitelma nuorten äitien elämän helpottamiseksi patriarkaatin Damaskoksen toimintakeskukseen maaliskuun loppuun mennessä.

Uganda

Filantropian Ugandan hankkeessa viimeinen naisten omistusoikeuksiin liittyvä koulutuspäivä pidettiin maaliskuussa juuri ennen kuin presidentti julisti poikkeustilan alkaneeksi. Paikallisen kumppanin URI-GL:n (United Religious Initiative – Great Lakes) työntekijät jatkavat parhaan kykynsä mukaan etätöitä kotoa käsin.

Despina Namwembe johtaa URI-GL:n työtä Ugandan lisäksi mm. Keniassa ja Ruandassa.

Yksi suuren paaston “Toivossa väkevät” keräyskohteista on Ugandassa tehtävä naistyö. Filantropia on hakenut Ugandan työlle rahoitusta Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista. Päätökset hankerahoituksista saadaan joulukuussa.

Burundi & Ruanda

Burundin ja Ruandan välinen raja on ollut suljettuna ja useamman viikon ajan. Metropoliitta Innocentioksen työ rajoittui sen vuoksi ensin vain Ruandan puolelle ja palveluksia pidettiin pienellä joukolla piispantalossa. Kokoontumisten kieltämisten jälkeen, metropoliitta päätti lähteä kotimaahansa Ugandaan. Rajan ylityksen jälkeen hänet ohjattiin muiden matkalaisten tavoin karanteenimajoitukseen. Perusterveyteen liittyvien ongelmien vuoksi metropoliitta saatiin kuitenkin siirrettyä Kampalan lähellä olevaan karanteenikeskukseen, jossa asukkaille on mahdollista saada lääkärin palveluja. Metropoliitan vointi on nyt parempi ja hän päässee pian kotiinsa Jinjan alueelle.

Piispa Innocentios vierailu Suomessa toukokuussa 2019.

Avun järjestäjinä ovat paikan päällä toimineet Gulun ja Itä-Ugandan piispa Silvestros ja URI-GL:n johtaja Despina Namwembe. Kiitos myös Filantropian ystäville Suomessa, joiden avulla tarvittavaa tukea on saatu nopeasti perille!

Piispa Silvestros aloitti uuden hiippakunnan paimenena vuonna 2019.

Kenia

Myös Keniassa paastonajan palveluksia toimitetaan ilman seurakuntalaisia. Papisto on saanut tiukat ohjeet rajoittaa osallistujamäärät vain oman perheen jäseniin. Papadhiat eli pappien vaimot toimivat kanttoreina ja lapsista saa hyvän kuoron. Striimaukseen tarvittavien välineiden ja nettiyhteyksien puuttuessa Facebook täyttyy kuvista, joissa papit todistavat noudattavansa ohjeita.

Merun seudulla on ainakin kahdella alueella ollut viimepäivinä heinäsirkkaparvia liikkeellä. Pahimmillaan isot parvet tekevät kaikesta vihreästä selvää hyvin nopeasti. Tähän aikaan vuodesta monet aloittavat maissin kylvöä Mount Kenyan alueella.

Kulkusirkkaparvet saattavat olla jopa 60 kilometria pitkiä. Parvet ovat olleet riesana Itä-Afrikassa viimeisen parin vuoden aikana.

Nairobissa pappisseminaari suljettiin samaan aikaan muiden koulujen kanssa ja opiskelijat lähetettiin koteihinsa. Seminaarilla työskentelevä arkkimandriitta John Wanguru pakkasi autonsa täyteen rakennustarvikkeita ja lähti jatkamaan pyhän Mooseksen veljestön luostarin rakentamista. Viimeisimmät kuvat kertovat siitä, että ruokasalin lattian kaakelit on saatu paikoilleen. Filantropia on tukenut luostarin omavaraisuuden varmistamista ja esimerkiksi biokaasulaitoksen ja kasvihuoneen rakentamista joulupaastokeräyksen tuotolla.

Ruokasalin lattia alkaa olla valmis.

Kisumun hiippakunnassa Triherousan luostarin väki kertoo kiireiden lisääntyneen viime viikkoina. Luostari kun auttaa hiippakunnan uutta piispa Markosta hiippakuntakeskuksen kunnostamisessa luostarinrakentamisen ohessa.

Igumenia Anthousa

Työn oheen on mahtunut myös juhlaa. Ilosanoman juhlan liturgiassa 25. maaliskuuta piispa Markos vihki igumeniaksi äiti Anthousan. Filantropia toivottaa Triherousan luostarin johtajalle monia armorikkaita vuosia!

Scroll to Top