Kehitystä ja lähetystä

Filantropialla ja Suomen ortodoksisella kirkolla on uusi yhteistyösopimus vuosille 2019-2021. Järjestömme koko nimi on Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö Filantropia ry. Maailmalla kulkiessa välitämme viestiä siitä, että kirkkomme kantaa vastuuta lähimmäisistä, vaikka he olisivat kauempana.

Uudessa sopimuksessa kirkon kanssa on määritelty kolmen seuraavan vuoden tavoitteet. Filantropian työssä painottuu Itä-Afrikka, josta järjestöllä on yli 40 vuoden kokemus. Omavaraisuuden tukemista ja pitkäjänteistä suunnittelua tehdään yhdessä paikallisten kirkkojen toimijoiden kanssa. Keniassa eletään murroksen aikaa uusien hiippakuntien ja kenialaisten piispojen myötä. Burundin ja Ruandan hiippakunnassa näkyy hauraiden valtioiden epävakaus ja köyhyys. Suomalaisten ortodoksien roolina on tukea hiippakuntia pääsemään työssään eteenpäin.

Vastuu luomakunnasta ja lähimmäisistä lähellä ja kaukana on toinen sopimuksen painotuksista. Ihmisoikeuksista puhuminen on tärkeää sekä oman kirkkomme piirissä Suomessa että myös kumppaniemme kanssa maailmalla. Osa Itä-Afrikan ortodokseista elää olosuhteissa, joissa jo ihmisoikeuksien mainitseminen sanana on epäilyttävää. Asiasta ei kuitenkaan tingitä vaan mietitään sopivia kiertoilmauksia. Myös ympäristökysymysten huomioiminen on yhtä tärkeää suunnitellessa ristisaattoja Suomessa kuin miettiessämme maissin viljelyä Keniassa. Viljely ja varjelu kulkevat tässäkin kohtaa käsi kädessä.

Kolmas painotus liittyy Filantropian kotimaantyöhön ja kirkon työntekijöiden ja vapaehtoisten tukemiseen. Osa työtämme on järjestää koulutuksia ja seminaareja sekä kiertää mahdollisuuksien mukaan myös seurakunnissa kertomassa työhömme liittyvistä teemoista.

Filantropia on olemassa käytännön syistä. Kansalaisjärjestön on mahdollista hakea ulkopuolista rahoitusta. Ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoitusta Filantropia on saanut vuosien varrella projekteille Etiopiassa, Moldovassa ja Ugandassa sekä kotimaassa koulutushankkeisiin. Yhteensä summat nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

Määrärahoja on leikattu monta kertaa ja edellisellä kierroksella ulkoministeriöön lähettiin 169 hankehakemusta sekä 58 viestintä- ja globaalikasvatushakemusta. Filantropia oli yksi niistä 43 järjestöstä, joiden hakemukselle myönnettiin tukea. Filantropia on mukana myös ekumeenisessa Vastuuviikon hankkeessa, joka sai tukea viestintä- ja globaalikasvatusrahoista.

Filantropia perustettiin vuonna 2013, kun Ortodoksinen Lähetys ja Ortaid yhdistyivät yhdeksi järjestöksi. Sen jälkeen lähetys- ja kehitysyhteistyö ovat limittyneet eri hankkeissa. Kummallakin painotuksella on annettavaa toiselle.

Vuosikymmenten perinne rikkaiden maiden ilmaisesta lahjarahasta on lamaannuttanut oma-aloitteisuutta varsinkin Keniassa. Tämän perinteen murtaminen on haaste uusille piispoille. Tässä murroksessa kehitysyhteistyöhön liittyviä työtapoja otetaan hyvillään vastaan.

Hiippakunnan äitiliiton naisten kanssa istutaan rauhassa ja mietitään, millä tavoin pieni osuuskunta saataisiin käyntiin. Ideaa kehitellään projektisuunnitelman malliseksi, tehdään budjetteja ja lasketaan paljonko pitäisi itse säästää ennen kuin yhteisestä pankista saisi lainaa. Välillä on pakko olla ilonpilaaja, kun suunnitelmista tulee liian kalliita.

Vastaavasti lähetystyössä on ikuisuuteen viittaava aikakäsitys. Pysyvien muutosten tekeminen vie aikaa ja se pitää vain hyväksyä, vaikka tehtäisiin kehitysyhteistyötä. Tärkeää on lisäksi kyky ja halu tunnistaa uskonnollisuuden merkitys olennaisena osana ihmisen identiteettiä. Myös tehdessään kehitysyhteistyötä Filantropia on kirkon järjestö.

Naisten omistusoikeuksia edistävässä sinänsä maallisessa hankkeessa Ugandassa uskonto on mukana kaikissa kerrostumissa. Paikallisen kumppanin URI-GL:n henkilökunta edustaa monia uskontoja. Jo heidän yhteistyönsä on merkittävä viesti paikallisille yhteisöille. Hankealueella asuu enimmäkseen islamin uskoisia ja hekin edustavat erilaisia tulkintoja. Ryhmien välillä on jännitteitä, mutta nyt yhteiseen ongelmaan etsitään ratkaisuja samoissa tiloissa. Välillä hermostutaan, koska Raamatussa näin ja koraanissa niin ja varsinkin kun aina on tehty noin, mutta yhä useammin koulutuspäivän lopussa rukoillaan yhdessä, että Luoja varjelisi kaikkien kotimatkaa.

Ulkopuoliseen rahoitukseen liittyvissä hankkeissa työtämme on automaattisesti seurata miten sovitut asiat toteutuvat paikan päällä. Huolehdimme byrokratiasta, viilaamme rahankäyttöä ja raportoimme rahoittajalle miten hankkeissa on onnistuttu.

Samaa periaatetta noudatamme myös lahjoitus- ja keräysvarojen käytössä. Raportoimme työstä vuosittain kirkolle. Suunnitelmia ja raportteja voi lukea myös Filantropian nettisivuilta. Tiukalla työkulttuurilla on puolensa, eivätkä kaikki vanhaan avustustapaan tottuneet siitä kentällä pidä.

Maailmalla kulkemisessa on puolensa. Kaukaa voi löytyä ystävä tai auringonnousun kauneus hiljentää sanattomaksi. Riskejä ei voi silti vähätellä. Pienessä järjestössä ei ole turvallisuuspäällikköä, joka kertoisi tiesuluista tai jolle soittaa, kun illan hämärtyessä kuuluu mellakan ääniä. Vahvojen ja heikkojen signaalien seuraaminen on selkärangassa. Aina ei jaksa olla kohtelias eikä syödä kaikkea tarjottua. Joskus epäluulo voi toimia hengenpelastajana. Filantropian turvaverkko koostuu ortodoksisen kirkon jäsenistä Suomessa ja maailmalla.

Kirkko tukee Filantropian työtä kahdella eurolla per kirkon jäsen eli 120 000 eurolla vuosittain.

Kirjoitus on julkaistu lyhyempänä versiona 16.11. ilmestyneessä Ortodoksiviesti -lehdessä 7/18.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top