Ostoskorisi on tyhjä!
Sodan ja koronan välissä
Syyrian sodan uhrien parissa työskentelevä Antiokian patriarkaatin diakoniaosasto GOPA-DERD ei olisi ollut vailla pandemiaa, joka tekee mahdottoman kuuloisesta työstä vielä vaikeampaa.
Koronavirus mullisti työn maan sisäisten pakolaisten ja muiden apua tarvitsevien parissa maaliskuun lopussa. GOPA-DERDin toimistoa desinfioitiin, liikkumisrajoitukset estivät sovittuja tapaamisia ja avustusten lisäksi piti keksiä uusia tapoja pitää ihmisiä turvassa.
Filantropian kumppanijärjestöllä Syyriassa on noin 2000 palkattua ja vapaaehtoista työntekijää. Kaupungeissa töitä on pystytty tekemään osittain toimistoissa. Työntekijöistä 90 prosenttia asuu kuitenkin maaseudulla, josta kulkeminen kaupunkeihin on estetty. Järjestöllä on toimintaa lähes kaikissa maakunnissa ja yhteensä 45 toimintakeskusta. Työtapoja on kuitenkin pitänyt muuttaa, koska ihmisten kokoontuminen yhteen lisää riskiä viruksen leviämisestä. Huoli niistä, jotka elävät pakolaisleireillä, on aiheellinen.
Huhtikuun alussa järjestö lähetti viestiä kansainvälisille kumppaneilleen maailmalla. Suunnitelma pandemiaan liittyvistä töistä sisältää viruksesta tiedottamista erilaisia kanavia myöten. Sosiaalisen median avulla yritetään tavoittaa lapsia, liennyttää jännitystä perheissä ja neuvoa mistä saada apua väkivaltatilanteissa. Asiantuntija neuvovat miten saada ruoka säilymään pidempään ja millaista hygieniatasoa pandemian aikana pitäisi tavoitella. Lisäksi järjestö jakaa edelleenkin ruoka-apua sitä tarvitseville sekä hengityssuojaimia, käsidesejä ja digitaalisia kuumemittareita sairaaloihin, poliisiasemille ja rajaviranomaisille. GOPA-DERDin vapaaehtoiset auttavat myös kauppoja merkitsemään maalilla sopivia jonotusetäisyyksiä sekä kehittämään noutotiskejä esimerkiksi apteekkeihin. Suunnitelmaa varten on tehty budjetti ja pyyntö auttaa missä vain on mahdollista.
Syyrian sota on kestänyt jo lähes vuosikymmen ajan. Elämää ylläpitävät palvelut kuten vesijohto- ja sanitaatiojärjestelmä sekä sähköverkko ovat kärsineet pommituksista samoin kuin sairaalat, koulut ja ihmisten kodit. YK:n arvioiden mukaan maassa on 11,7 miljoonaa ihmistä eriasteisen avun tarpeessa. Näissä olosuhteissa on vaikea taistella kulkutauteja vastaan.
Juttu on julkaistu 18.5.2020 ilmestyneessä Aamun Koitossa.