Diakonian uusi aika?

Tarve lähimmäisen antamalle avulle on korona-viruksen vuoksi kasvanut kuluvana keväänä. Harva meistä pärjää yksin. Poikkeusoloissa moni on onneksi herännyt kantamaan huolta naapuristaan. Vanhojen keinojen rinnalle tarvitaan kuitenkin nyt pussillinen uusia.

Kirkossa ja paikallisseurakunnissa mietitään miten tavoittaa yksinäisiä ja yltää niiden luo, joiden luo ei oikeastaan saisi mennä, ettei vahingossa levittäisi koronavirusta. Filantropian yhteistyöjärjestö PSHV ry (Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta) lähetti seurakuntiin kyselyn, jossa kysyttiin mitä diakoniatyön muotoja seurakunnilla on tällä hetkellä – ja onko jokin seurakunta kenties lähtenyt ideoimaan jotain aivan uutta. Tarkoitus oli koota tietoa, jota voi jakaa kaikkien seurakuntien kesken.

Samaan aikaan Filantropia käynnisti kotimaan diakoniakeräyksen koronaepidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneiden tukemiseksi kotimaassa. Keräys on innostanut monia lahjoittamaan ja jakamaan taakkaa poikkeuksellisena aikana.

Ikävää kirkkoon on helpotettu erilaisin keinoin verkkoon viedyillä palveluksilla. Nettiyhteys kirkkoon on saanut mukavasti ihmisiä yhteisen rukouksen äärelle. Joensuussa on kokeiltu myös puhelinhartauksia ja tarvittaessa ehtoollista viedään kotiin, jos se on mahdollista tehdä turvallisesti. Katumuksen sakramenttiin osallistumista varten on myös monia keinoja. Ilomantsissa kirkkoherra ovat poikkeustilanteessa vieneet lääkkeitä apua tarvitsevien ovelle.

Monet tarpeelliset kanavat diakonia-avun perille viemiseksi on kuitenkin pitänyt sulkea, etteivät ihmiset tulisi yhteen paikkaan samanaikaisesti. Esimerkiksi Joensuussa seurakunnan kootusti tapahtunut ruokakassien jako on pitänyt hajauttaa, koska paikalla oli helposti satakunta ihmistä. Asia kuulostaa nurinkuriselta, koska kirkossa niin paljon on perustunut yhdessäoloon. Monissa seurakunnissa on lisätty ihmisten tavoittamista soittamalla. Päivän kohokohta voi olla se, kun joku kysyy mitä kuuluu? Tällaista kädenojennusta voi tehdä itse kukin.

Filantropian diakoniakeräys tukee tätä arvokasta työtä. Diakoniakeräykseen liittyviä avustuspäätöksiä tehdään sitä mukaa kuin keräykseen tulee lahjoituksia. Keräystuloa välitetään ortodoksisten seurakuntien diakoniatyöhön Filantropialle lähetettyjen pyyntöjen perusteella. Ensimmäisten avustusten myötä kymmenet lapsiperheet eri puolilla Itä-Suomea ovat saaneet ruokakassin. Huhtikuun loppuun mennessä diakoniakeräykseen oli lahjoitettu 7 500 euroa ja keräys jatkuu vuoden loppuun asti.

Kirjoitus on alun perin julkaistu 18.5.2020 ilmestyneessä Aamun Koitto -lehdessä (3/2020) https://aamunkoitto.fi/sites/aamunkoitto.fi/files/lehdet/ak0320_pdf-lehti-srk.pdf.

Alkuperäistä tekstiä on päivitetty lahjoitusmäärällä ja avustuksilla.

Scroll to Top