Ortodoksiset ja evankelikaaliset kristityt jatkavat lähetysdialogia

Albaniassa Pyhän Vlashin luostarissa järjestetään 15.–19.9. tapaaminen, jossa evankelikaaliset ja ortodoksiset lähetystyön johtajat keskustelevat teologisista ja lähetykseen liittyvistä kysymyksistä. Kyseessä on konsultaatio, joka järjestetään nyt toista kertaa. Tapahtumaan osallistuu myös Filantropian hallituksen jäsen ja teologian tohtori Grant S. White, joka tulevasta matkasta kirjoittamassaan jutussa pohtii aiheeseen liittyviä haasteita ja tapahtuman merkitystä myös suomalaisille ortodokseille.

”…kristityt eivät voi kertoa Hyvää Uutista maailmalle, jos kansallisella tasolla erilaiset kristityt yhteisöt elävät keskinäisessä väärinymmärryksen, välinpitämättömyyden ja vihamielisyyden tilassa. Tämä tosiasia konkretisoitui evankelikaalisten lähetystyöntekijöiden kokemuksissa Neuvostoliittoon kuuluneilla alueilla. Sen seurauksena muutamat Lausannen liikkeen jäsenet alkoivat rakentaa yhteyttä ortodokseihin.”

Aloite ortodoksien ja evankelikaalien lähetystyödialogiin lähti liikkeelle kristityistä, jotka haluavat kunnioittaa toistensa uskoa, oppia toinen toisiltaan ja tukea toisiaan, jokaisen noudattaessa kutsuaan olla osa Jumalan työtä. (www.loimission.net)

Keskusteluyhteyden löytäminen ja erilaisten näkemysten tuominen saman katon alle, on täynnä haasteita. Taustalla vaikuttavat monet historialliset, kulttuuriset ja teologiset syyt, jotka ovat synnyttäneet pitkäaikaista epäluuloa ja jopa vihamielisyyttä. Evankelikaalisten ja ortodoksisten kristittyjen välisessä dialogissa sekä kohtaamisissa lähetyskentällä on koviakin rajapintoja, jotka ovat aiheuttaneet sen että sisarien ja veljien sijaan osapuolet ovat nähneet toisensa negatiivisessa valossa. Mitä tuleva tapaaminen voi siis saada aikaan?

”Pian alkava Albanian konsultaatio johtaa kahteen asiaan. Ensimmäiseksi se antaa meille mahdollisuuden keskustella toistemme kanssa, tutustua toisiimme ja saada kasvot termeille ”evankelikaali” ja ”ortodoksi”. Toivottavasti se, että tutustumme oikeisiin ihmisiin termien takana, voimme oppia ymmärtämään ja arvostamaan paremmin toistemme perinteitä. Toiseksi, kokouksessa tullaan käsittelemään merkittäviä ja kiireellisiä aiheita, jotka koskettavat kaikkia tämän päivän kristittyjä: Kääntyminen ja hengellinen kasvu, ekklesiologia ja lähetys, konfliktien selvittäminen ja eettinen evankeliointi. Vähintäänkin toivon, että keskustelumme näistä aiheista mahdollistaa keskustelun jatkamisen tulevaisuudessa ja osallistujat palaavat kotiin mukanaan uusia ideoita paikalliskirkoilleen.”

Mitä Albaniassa toteutettava dialogi merkitsee suomalaisille?

”Tämä keskustelu saattaa vaikuttaa kovin kaukaiselta Suomesta katsottuna. Lähetys ei kuitenkaan ole vain jotain, joka tapahtuu ainoastaan jossain muualla: sitä tapahtuu myös täällä juuri nyt. Niinpä se, mitä Albaniassa tapahtuu tulevina päivinä, on tärkeää myös Suomelle. Lisäksi Suomi on koti sekä evankelikaalisten että ortodoksisten kristittyjen yhteisöille. Meillä on mahdollisuus jatkaa täällä niitä keskusteluja, jotka aloitamme Albaniassa.”

Grant suosittelee tutustumista yllämainittuun kotisivuun, jonne siellä jo olevan tiedon lisäksi päivitetään uutta materiaalia kokouksen aikana. Hänen omaa matkaansa voi seurata Filantropian sivuille tehtävien päivitysten kautta.

”Viimeisenä, mutta en vähäisimpänä, pyydän rukouksianne kokouksessa tehtävän työn ja itseni puolesta tulevina päivinä.”

Alkuperäisen englanninkielisen tekstin löydät täältä.

Kuvia vuoden 2013 konsultaatiosta

albania potretti

Osallistujat

Albania

Kristuksen ylösnousemuksen katedraalin sisäänkäynti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top