Nyerin äitiliitolla Keniassa on oma pankki

Vanhasta luokkahuoneesta kuuluu iloisia ääniä. Huoneen kaikki penkkirivit täyttyvä vähitellen ortodoksisen äitiliiton naisista. Muiden kuulumisten lisäksi vaihdetaan tulevaisuuden suunnitelmia, sillä kaikilla on katse eteenpäin. Äitiliiton osuuskunnan pankki, pöytäpankki, on tuonut hiippakuntaan uutta virtaa.

Keniassa, Nyerin ja Mount Kenian hiippakunnassa käynnistyi keväällä 2019 uusi hanke. Tavoitteena oli perustaa ortodoksisen hiippakunnan kupeeseen oma pöytäpankki osana kirkon naistyötä. Viiden kuukauden aikana naisissa on jo nähtävissä iso muutos. Säästämisen, lainaamisen ja lainanhoitojen lisäksi monet pystyivät jo ylpeänä kertomaan, mitä kaikkea uutta pienten lainojen avulla on onnistuttu tekemään.

Hiippakunnan naisten ja sitä kautta perheiden vaurastuminen vahvistaa koko hiippakuntaa. Naistenpäivillä yhtenä aiheena ovat kymmenykset. Näille naisille on pöytäpankin kautta annettu mahdollisuuksia vaikuttaa elämänsä kulkuun ja hyvä lähtee heti kiertämään.

Mercy Klangui otti pienen lainan pari kuukautta sitten. Kioskissa myydään virvoitusjuomia, keksejä, pähkinöitä ja muuta pikkusyötävää. Mercy kertoo, että hän maksoi lainalla ensin tyttärensä koulumaksut lukiossa ja lopuilla hankki myytävää kioskiin. Kunhan voittoa kertyy enemmän, hän aikoo rakentaa lautarakenteiseen kioskiinsa seinät. Myyntipaikka on hyvä, koska meijerissä on satoja työntekijöitä. Myös tytär auttaa myymälässä lauantaisin ja loma-aikoina ja haaveilee bisnesopinnoista lukion jälkeen.

Pöytäpankin toiminta käynnistyi varovasti. Ensin koulutettiin Äitiliiton hallituksen naisia. He edustavat kukin eri alueita hiippakunnasta. Sen jälkeen naiset veivät viestiä säästämisestä ja tulevan pankin toiminnasta omiin seurakuntiinsa. Tällä hetkellä osuuskunnassa on viitisenkymmentä jäsentä.

Ensimmäisinä kuukausina pankista sai lainata vain lyhytaikaisia lainoja, joilla oli kuukausi takaisinmaksuaikaa. Tällä tavoin opeteltiin toimivia käytäntöjä.

– Ensimmäisellä lainalla ostin vuohen ja maksoin lainan seuraavassa kuussa takaisin. Sitten lainasin taas ja ostin samalla lailla toisenkin hyvän vuohen, äitiliiton hallituksen puheenjohtaja Eunice Muthoni Ndhuhiu kertoo.

Nyt luokkahuoneessa kuukausittain kokoontuvasta pankista saa myös pitkäaikaisia eli vuoden lainoja.

– Olen ruvennut kasvattamaan isomman lainan turvin nuolijuurta, jota vien joka aamu torille myyntiin tai sitten myyn sitä toiselle osuuskuntamme naiselle, joka kiertää hankkimassa viljelyksiltä torille myyntiin.

Pankkikirjoihin merkitään tarkkaan kaikki tapahtumat. Osuuskunnalle valittu hallitus istuu pöydän takana yhdessä yhdeksi päiväksi kuussa palkatun virkailijan kanssa. Kaikki merkitään huolellisesti useampaan kirjaan ja pöydällä oleva rahakasa kasvaa. Silmämääräisesti näyttää siltä, että päivän päätteeksi pankkiin viedään ainakin kaksi paperikassillista seteleitä. Muovikassit kun on Keniassa kielletty!

Filantropian Kenian työssä on viimeisten vuosien aikana mietitty uusia työmuotoja. Käytännössä vanhalla lähetyskentällä on siirrytty vähitellen projektiluonteiseen työtapaan. Myös uudet paikalliset piispat ovat halunneet muuttaa perinteisiä yhteistyötapoja sellaiseen suuntaan, jossa ihmiset tekevät itse.

Erityisen hyvin tässä on onnistuttu Nyerin ja Mount Kenian hiippakunnassa, jossa on tehty paljon uudistuksia piispa Neofitoksen johdolla. Filantropian tuesta tärkeimmät jäljet ovat jääneet kevään papiston koulutukseen sekä äitiliiton pöytäpankkiin, joka myöntää mikrolainoja osuuskuntaan kuuluville naisille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top