Suuren paaston keräys jatkuu pääsiäiseen asti

Filantropia kävi tutustumassa suuren paaston keräyskohteisiin Etiopiassa jokavuotisella seurantamatkalla maaliskuussa. Oromian ja Amharan alueilla toteutettava työ mahdollistaa naisten ja nuorten työllistymisen ja kyläläisten pääsyn puhtaan veden äärelle.

Suuren paaston keräys jatkuu 20.4. asti ja siihen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Filantropian keräystilille FI53 5480 0520 0233 08, viite 12360.

Lampaiden kanssa Etiopia 2014

Seurantamatkalle osallistui Filantropian hallituksen jäsen Mika Hänninen, joka kirjoitti kokemuksista matkakirjeen:

Etiopia – vuorten ja laaksojen maa

”Ennakkoluuloni Etiopiasta köyhänä ja hiekkaisena maana ropisivat nopeasti pois heti maahan saavuttuani. Pääkaupunki Addis Abeban valtaisa lentokenttä kuhisi kansainvälistä tunnelmaa ja ihmisten iloisuus ja vieraanvaraisuus tekivät heti vaikutuksen.

Ihmiskunnan kehdoksi mainittu Etiopia on mielenkiintoinen sekoitus ortodoksista, juutalaista ja islamilaista kulttuuria. Etiopiassa elää ylpeä ja ystävällinen kansa, jolla on oma ajanlaskunsa ja historiankirjoituksensa. Etiopialaisten historiankirjojen mukaan Etiopian kuninkaat olisivat Saban kuningattaren ja kuningas Salomon jälkeläisiä. Etiopia on yksi mailman ensimmäisistä kristityistä valtioista, ja se pysyi itsenäisenä muun Afrikan jouduttua siirtomaavallan alle.

Leivän siunaus Etiopia 2014

Etiopiassa on yllin kyllin kaunista luontoa jylhine vuoristoineen, jokineen ja laaksoineen. Luonnon kauneus ei kuitenkaan auta siihen, että Etiopia on yksi maailman köyhimmistä maista, jossa elintasoero rikkaiden ja köyhien ihmisten ja alueiden välillä on valtavan suuri.

Filantropian kehitysyhteistyön seurantamatkani maaliskuussa 2014 suuntautui Pohjois-Etiopiaan, Haikin kaupunkiin, jonka lähikylissä ihmiset saavat elantonsa pääosin maataloudesta. Ilmastonmuutos on aiheuttanut osaltaan sen, että alueella kärsitään kuivuudesta. Lisäksi voimakas väestönkasvu, suuri työttömyysaste, väestön matala koulutustaso ja kehittymätön julkinen hallinto aiheuttavat omat ongelmansa köyhyydestä nousemiseen.

Filantropian kehitysyhteistyöhankkeiden avulla on rakennettu alueelle lukuisia kaivoja ja kastelujärjestelmiä. Lisäksi suomalaisten lahjoitusvaroin on lahjoitettu oppikirjoja kouluihin sekä lampaita ja kanoja kaikkein köyhimmille ja eniten apua tarvitseville ihmisille perustoimeentulon turvaksi. Lampaiden karitsoja on annettu eteenpäin seuraavalle avustettavalle, jolloin lahjana saatu hyvä on lähtenyt kiertämään koko yhteisön hyväksi. Materiaalisen avun lisäksi hankkeiden avulla on koulutettu ihmisiä pienyrittäjyydessä, maanviljelyssä ja lukuisissa muissa käytännön taidoissa, sekä opetettu ihmisarvoihin, terveyteen ja ympäristöön liittyviä asioita.

Kaivolla Etiopia 2014

Oli hienoa huomata, miten hyvin paikalliset vapaaehtoiset ja hankkeen työntekijät olivat omistautuneet työhönsä. Paikan päällä huomasi miten laadukkaasti ja kestävällä tavalla tehty työ kantoi hedelmää. Kaukaisiin kyliin suuntautuneiden uuvuttavien matkaosuuksien jälkeen oli ilo nähdä ne sadat ihmiset, jotka riemumielin ottivat hankeseurantaryhmämme vastaan ja ylpeänä esittelivät aikaansaannoksiaan. Suomalaisten apu tuotti täällä köyhimmistä köyhimpien keskuudessa monikymmenkertaisen sadon.”

Mika Hänninen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top