Kymppi-hankkeen Yritykset ihmisoikeuksia edistämässä -työpajassa 26.8.2020 nostettiin esiin yritysten ihmisoikeustyön työkaluja, haasteita ja mahdollisuuksia. Ihmisoikeudet huomioivalla yritystoiminnalla voi olla valtavia vaikutuksia yksittäisten ihmisten elämään ja samalla koko yhteiskuntaan.
Kuuntele tallenne tästä linkistä.
Ihmisoikeuskeskuksen asiantuntija Susan Villa esitteli työpajassa yrityksiä sitovia säädöksiä sekä kansainvälisiä linjauksia, jotka antavat suuntaviivoja yritysten ihmisoikeustyölle. ”Ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei aina tarkoita vain ihmisoikeusloukkausten välttämistä, vaan myös ihmisoikeuksien edistämistä. Yritystoiminnalla voi olla myös merkittäviä positiivisia ihmisoikeusvaikutuksia”, kertoi Villa.
Esimerkkinä tästä on designmattoja valmistavan Sera Helsingin toiminta. Sera Helsinki työllistää satoja haavoittuvimpiin ihmisryhmiin kuuluvia etiopialaisia mattojen ja pyyhkeiden sekä niiden raaka-aineiden valmistuksessa. ”Nämä vammaiset naiset ja yksinhuoltajaäidit olivat ennen työllistymistään yhteiskunnan pohjasakkaa ja saivat elantonsa kadulla kerjäämällä. Työllistymisen myötä heillä on mahdollisuus kunnon toimeentuloon ja arvokkaampaan elämään”, kertoi Sera Helsingin perustaja Anna Suoheimo.
Ihmisoikeustyössä on katsottava myös lähelle SOK:n ihmisoikeusasioista vastaava vastuullisuuspäällikkö Sanni Martikainen kertoi työpajassa S-ryhmän monipuolisesta ihmisoikeustyöstä. Suuren yrityksen monipolvisten hankintaketjujen seuraamisessa on haasteensa, mutta SOK on vahvasti sitoutunut ihmisoikeuksien edistämiseen ja onkin monessa mielessä edelläkävijä esimerkiksi siihen liittyvien työkalujen kehittämisessä. ”Ihmisoikeustyössä on katsottava paitsi kauas, myös lähelle, kuten viimeaikaiset uutiset mm. marjanpoiminnan työvoimasta tai siivousalan pitkien alihankintaketjujen mahdollistamista väärinkäytöksistä osoittavat”, Martikainen kertoi. ”S-ryhmä onkin tehnyt päätöksen kieltää tilojensa siivoussopimuksien ketjuttamisen.”
Vammaiskumppanuus ry:n toiminnanjohtaja Anja Malm kertoi esteettömyydestä ja saavutettavuudesta yritysten kilpailuetuna kehittyvissä maissa. ”Vammaisia ihmisiä on maailmassa yli miljardi, joten heidän huomioimisensa voi tuoda yritykselle myös valtavat markkinat”, sanoi Malm. ”Jos esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioi tuotteen tai palvelun suunnittelussa alusta asti, ei se välttämättä edes lisää kustannuksia.”
Tekstin on kirjoittanut Laura Järvilehto Suomen Caritaksesta, joka on yksi Kymppi-hanketta toteuttavasta järjestöstä Filantropian, Filoksenian ja Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa.
Kuva: Sera Helsinki