Hanke käynnistyy Woldiassa

Suurin osa taistelujen jäljistä on raivattu piiloon Woldian kaupungissa, Amaharan alueella Etiopiassa. Kaupunki jäi sodan alle, kun pohjoisesta tulleet Tigrayn ja armeijan joukot ottivat yhteen. Virallisesti solmittu rauha on vasta kolmisen kuukautta vanha, mutta puoli vuotta kestäneestä miehitysajasta on kuitenkin jo vuosi.

Ihmisissä itsessään mennyt aika näkyy vielä kauan. Kaikki tarinat kiertyvät “konfliktiin”, kuten sisällissodasta maassa puhutaan. Suurin osa kertoo pysyneensä kotona lukkojen takana ja pelänneensä koputuksia ovelle. Ihmeellisistä selviämisistä kerrotaan yhtä lailla kuin pidätyksistä kaduilla ja teloituksista.

On helpompi puhua aineellisista menetyksistä. Hotellissa kerrotaan, että kaikki arvokas irtain vietiin kauempana vuorella olevaan kirkkoon ja piilotettiin lattian alle. Kirkkoja ei ratsattu, koska osapuolet kuuluvat samaan kirkkoon, joten piilotettu omaisuus säilyi. Valtion virastoista vietiin kuitenkin kaikki irtain ja mikä ei mahtunut mukaan rikottiin ja tuhottiin. Lisäksi esimerkiksi julkisia rakennuksia oli tuhrittu ulosteilla. Järjettömyys kun tuntuu olevan sotien luonne.

Ihmiset ja toimisto

Hankkeen ensimmäiset päivät kuluvat viranomaisten ja uusien työntekijöiden kanssa palavereissa. Suunnitelmaa hiotaan tarkemmaksi ja pohditaan esimerkiksi vapaaehtoisen roolia. Nuorten koulutettujen työttömyys on yleistä ja hankkeesta nuori saa työtodistuksen lisäksi arvokasta kokemusta.

IOCC Ethiopian uusi toimisto Woldiassa on toisen kerroksen viimeisessä huoneessa.

Uusi valoisa toimistohuone ilahduttaa kaikkia. Ikkunasta näkyy kaupungin vilinää ja kaikki rikottu on raivattu pois ja seinät hohtavat uudesta maalista. Menneestä muistuttaa vielä rikottu ovi, mutta sekin vaihdetaan kohta uuteen.

Filantropian pilottihanke sodan jalkoihin jääneiden naisten ja tyttöjen tukemiseksi on saanut hyvän vastaanoton kaupungissa. Kukaan ei kiistä tuen tarvetta. Väkivallan jäljet kurjistavat mieltä ja keinot toimeentuloon ovat vähissä.

Yhdessä IOCC Ethiopian kanssa toteutettava projekti sai Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahaa vuosille 2023-2024.

Scroll to Top