Yhdessä tehtävää työtä

Filantropian hankkeet Etiopiassa, Amharan alueella, ovat tänä keväänä paastokeräyksen kohteena. Tähän mennessä lahjoituksia on kertynyt jo noin 10 000 euroa.

Paremman elämän turvaaminen hankkeen naisille on hienovaraista työtä. Miten puuttua ja tukea ihmistä kunnioittavasti, että toisellä säilyy arvokkuus, vaikka siihen uskominen olisi naiselta itseltään hapertunut väkivallan tai sairauden vuoksi. Kuinka rohkaista niitä, joita ei muutenkaan kuunnella, kertomaan mitä kuuluu ja miltä tuntuu? Saatikka saada puhaltamaan yhteen hiileen arkea helpottavien ratkaisujen keksimiseksi. Muutos kun on todennäköisemmin pysyvä, jos sen on itse keksinyt ja vaikkapa omalla opiskelullaan tai työllään tehnyt mahdolliseksi.

Etiopialaiseen perinteeseen kuuluu keittää vieraalle bunnat eli kahvit vähän niin kuin Suomessakin. Kaikki tärkeät ja arvokkaat asiat keskustellaan kahviseremoniassa ja samalla osallistujatkin tuntevat itsensä merkityksellisiksi. Yhdessä puhallellaan pieniin kuppeihin ja katsotaan miten hiilille asetellut yrtit ja heinät nousevat savukiehkuroina ylöspäin. Hiljaisia rukouksia nousee savun mukana. Sitten puhutaan. Hankkeen kumppanin kouluttamat paikalliset naiset osaavat kysyä oikeita asioita ja viedä viestiä eteenpäin. Nämä keskustelut ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin kanankasvatuskurssille osallistuminen.

Woldiassa korjataan miehityksen jälkiä

Molemmat Suomen ulkoministeriön pääosin rahoittamista hankkeista alkoivat viime vuonna. Woldian kaupungissa aloitettiin kaksivuotinen pilottiprojekti, jonka aikana testataan mahdollisuuksia parantaa naisten ja tyttöjen toimeentulon mahdollisuuksia. Hankkeen naiset jäivät Etiopian pohjoisosien konfliktin aikana eri sotatoimien ja väkivallan alle. Apuna naisten tukemisessa ovat erilaiset psykososiaaliset keinot sekä konkreettiset elämäntaitojen ja toimeentuloa parantavat koulutukset. 

Työ alkoi viime tammikuussa paikallisen kumppanin ja Woldian kaupungin viranomaisten kokouksella, jossa hankesuunnitelmaa hiottiin käytännöllisemmäksi. Paljonko esimerkiksi kahdessa vuodessa ehtii antaa ammatillista koulutusta läheisen koulun tiloissa. Lisäksi kerrattiin ettei kenenkään kuvia julkaista ilman lupaa sen enempää Etiopiassa kuin Suomessakaan. Paikallisena kumppanina molemmissa hankkeissa oleva IOCC Ethiopia (International Orthodox Christian Charities) huolehtii siitä, että kuvatuilta pyydetään aina kuittaus kuvien käyttöön.

Woldiassa on kärsitty kuivuudesta ja heinäsirkkaparvet ovat syöneet satoa. Sen vuoksi alueen naiset olivat jo ennen taisteluja hyvin haavoittuvassa asemassa. Fyysisen väkivallan lisäksi ohi kulkeneet taistelijat varastivat ruokavarastoja ja rikkoivat niitä työ- ja kulkuvälineitä, joita eivät saaneet vietyä mukanaan. 

Köyhä kulkee avojaloin

Nelivuotinen projekti keskittyy puolestaan Bahir Darin lähistöllä vähälle huomiolle jääneen trooppisen taudin, podokoniosin, ehkäisyyn ja hoitoon. Pahimmillaan tauti vie sairastuneelta kyvyn liikkua jalkojen turvottua muodottomiksi. Sairaus ei tartu ihmisestä toiseen vaan johtuu maaperästä aiheutuvasta ärsytyksestä. Sairaus on erityisen vammauttavia naisille, koska naisten pääsy terveydenhoidon piiriin on heikkoa. Podokoniosis johtaa usein siihen, että puoliso hylkää sairastuneen naisen.

Hankkeen painotus on naisissa ja paikallinen kumppani varmistaa, että yli puolet hoidettavista on naisia. Myös terveydenhuollon ammattilaisista suurin osa on kylätasolla työskenteleviä naisia. Hanke keskittyy käyttäytymisen muutokseen taudin ehkäisemiseksi, laadukkaaseen hoitoon ja naisten toimeentulon parantamiseen, koska köyhyyden kierre pitää erityisesti naisia taudin äärellä. 

Filantropian työtä

Filantropian työhön hankkeissa kuuluu paljon viestin viemistä paikalliselta tasolta ministeriöön ja takaisin. Vastuisiin kuuluu seurata, että työtä tehdään sovitulla tavalla ja että olosuhteiden muuttuessa hankkeen hienosäätämisille on rahoittajalta lupa.

Sitoudumme jo etukäteen monenlaisiin sääntöihin, jotka koskevat raportointia, seurantaa, rahaliikennettä ja vaikkapa miten paikallinen kumppani kilpailuttaa Etiopiassa ostettavia tavaroita. Riskianalyysissa pitää muistaa miettiä mitä tehdään, jos joku kavaltaa rahat, huomaamme korruptiota, henkilökunta käyttäytyy sopimattomasti, tai tapahtuu katastrofaalisia muutoksia turvallisuustilanteessa. Kaikkea mahdollista kun voi sattua, koska teemme työtä ihmisten parissa.

Yhdessä paikallisen kumppanin kanssa mietitään mitä voidaan tehdä kun hankealueelle julistetaan ulkonaliikkumiskielto tai levottomuuksien vuoksi ei päästäkään katsomaan hankkeen etenemistä. Poikkeustilojen aikaisia ratkaisuja jaetaan myös muiden maassa olevien Suomalaisten järjestöjen kanssa. Kyllä sitä aina jotain keksitään, kun on sellaiseen tahtoa.

Lisäksi tuomme hankealueella työtä tekevien ja siellä elävien ihmisten arkea lähemmäksi suomalaisia tukijoitamme kirjoitettujen juttujen ja kerrottujen tarinoiden avulla. Hankkeiden ihmiset kun ovat ihan samanlaisia kuin mekin. Yhtä arvokasta kuin ministeriön tuki, ovat meille myös nämä paastokeräykseen lahjoitetut summat. Kannamme vastuuta myös niiden oikeasta käytöstä.

Scroll to Top