Venäjän Karjala 2001-2015

Diakoniahanke Karjalan tasavallassa
Filantropia oli mukana itärajan ylittävässä sosiaalista hyvinvointia parantavassa hankkeessa Karjalassa. Hanke jatkoi Filantropian ja Karjalan tasavallassa toimivan Utešenie (Lohdutus) –säätiön pitkäaikaista yhteistyötä.
Diakoniahanke oli toimiva esimerkki siitä, kuinka molemmilla puolilla Suomen itärajaa kamppaillaan samantapaisten ongelmien parissa. Esimerkiksi vanhukset asuvat pitkien välimatkojen päässä sosiaalipalveluista ja yksinäisyys koskettaa monia. Hankkeen tavoitteena oli löytää yksikertaisia ratkaisuja, joissa vapaaehtoiset pääsevät mukaan toteutukseen ja kynnys toisen ihmisen luo madaltuu. Yksi välimatkoja lyhentävä väline oli palveleva puhelin, jota suunnitellaan Pohjois-Karjalasta pilottiseurakuntina mukana olevissa Taipaleen ja Nurmeksen seurakunnissa.
Koko kaksivuotisen hankkeen budjetti oli lähes puoli miljoonaa euroa. Hankkeen rahoitti Euroopan komissio. Filantropian kautta kanavoitiin vähän yli 30 000 euroa. Hanke toteutettiin yhdessä Karelia ammattikorkeakoulun, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen, Karjalan tasavallan sosiaali- ja terveysministeriön ja Karjalan tasavallan Pedagogisen instituutin kanssa. Hanke on päättynyt.
Utešenie
Utešenie -säätiön toiminta tähtää sosiaalipalvelujen ja diakoniatyön kehittämiseen Karjalan tasavallassa. Utešenie toimii yhdessä alueen seurakuntien, sosiaaliviranomaisten, korkeakoulujen ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Toiminnan tavoitteena on parantaa ihmisten elämänlaatua ja vahvistaa paikallisia yhteisöjä toimimaan itse heikoimmassa asemassa olevien puolesta. Utešenie järjestää koulutusta, neuvontapalveluja, kerhotoimintaa ja erilaisia toimintapiirejä.
Utešenien ja Filantropian yhteistyö koski diakoniatyön kehittämisen lisäksi erityisesti lasten- ja nuorten tukemista. Utešenien Petroskoin tiloissa pidettiin iltapäiväkerhoja ja päiväleirejä kaupungin nuorille, jotka tarvitsevat turvallisten aikuisten tukea matkallaan aikuisiksi. Yksi yhteistyömuoto lasten ja nuorten parissa oli kesällä 2013 pidetty suomalais-venäläinen leiri, joka toi Karjalan tasavallasta nuoria Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan leirikeskukseen Pyhäkankaalle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top