Syyria ajautunut umpisolmuun

Sisäisistä jännitteistä alkanut konflikti hallituksen ja opposition välillä on muuttunut humanitaariseksi kriisiksi ja monimutkaiseksi valtioiden valtapeliksi, jossa siviilit kärsivät eniten.

Syyrian sisällissotaa ei käydä vain maan sisällä, vaan siihen vaikuttavat alueelliset ja kansainväliset intressit. Tulevaisuuden kannalta rauhanomainen ratkaisu on välttämätön, jottei Lähi-itä ajaudu vielä pahempaan kriisiin.

Tilanteen vaikeudesta kertoo kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys päästä yhteisymmärrykseen ratkaisukeinoista. Inhimilliset menetykset ovat suuria – pakolaisten ja ihmishenkien myötä menetetään tulevaisuudenrakentajat.

Avustustyö tuo toivoa

Kansainvälinen ortodoksinen avustusjärjestö IOCC (International Orthodox Christian Charities) on yksi harvoista kansainvälisistä järjestöistä, joka pystyy&nbsp ylipäätään toimimaan Syyriassa ja naapurivaltioissa.

Maan sisäisiä pakolaisia on miljoonia ja heidän auttamisensa on väkivaltaisuuksien takia haastavaa. Useassa Syyrian kaupungissa on IOCC:n avustuspiste, josta jaetaan telttoja, patjoja, peittoja ja hygieniatarvikkeita.

Filantropialla on käynnissä humanitaarisen avun keräys, jonka tuotto välitetään Syyriaan IOCC:n kautta.

Jordanialaisten voimavarat koetuksella

Jordanialaisten arki on muuttunut merkittävästi Syyrian kriisin seurauksena. Kaksi miljoonaa syyrialaista on paennut kotimaastaan ja yli 530 000 heistä on ylittänyt rajan Jordanian puolelle. Yksistään Za’atarin pakolaisleirillä on yli 150 000 syyrialaista, joista puolet naisia ja lapsia.

Luku on merkittävä, sillä Jordaniassa asuu seitsemän miljoonaa ihmistä. Määrä vastaa tilannetta, jossa Suomeen saapuisi yli 400 000 pakolaista puolentoista vuoden aikana.

Pakolaisvirran vuoksi tavallisten jordanialaisten elinkustannukset ovat nousseet. Ruokaa, vettä, sähköä ja terveydenhoitoa ovat heidän lisäkseen jakamassa sadattuhannet pakolaiset.

Vaikeuksista huolimatta jordanialaiset vapaaehtoiset jaksavat auttaa pakoon lähteneitä naapureitaan.

IOCC:n avustusohjelmien kautta jaetaan hygieniapaketteja, taloustarvikkeita, makuualustoja ja koululaisten tarvikkeita.

”Olemme tehneet vuosia töitä Jordaniassa ja sen vuoksi kykenimme reagoimaan nopeasti konfliktin alkaessa ja pakolaismäärien kasvaessa”, kertoo IOCC:n työntekijä Erwin Temmerman Jordaniasta. Temmermanin mukaan IOCC laajentaa toimintaansa Jordaniassa vastatakseen kasvavaan hätään.

7-26-13syria-refugees-jordan400x265

IOCC:n työntekijä jakamassa hygieniapaketteja Jordaniaan paenneille syyrialaisäideille ja heidän lapsilleen.

Filantropia/IOCC – Kuvat: IOCC

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top