Joulupaastokeräys koronan jalkoihin

Vuoden 2020 molemmat paastokeräykset kärsivät koronasta, koska paastokeräyslippaat eivät täyty autioissa kirkoissa. Pandemia sulki kirkot sekä keväällä että joulun alla ja kirkkojen ovien vieressä olevat lippaat jäivät suurilta osin tyhjiksi. Myöskään myyjäisiä ei voitu järjestää ja suurin osa joulupaastokeräystä perinteisesti tukevista konserteista jäi joulun alla pitämättä.

Toisaalta pandemia ei ole vaikuttanut ihmisten haluun tukea Filantropian työtä muiden kanavien kautta. Marras-joulukuussa eri kohteisiin lahjoitettiin yli 20 000 euroa. Näistä suurimmat lahjoitustulot kohdistuivat kotimaan diakoniakeräykseen 4 600 euroa ja Syyriaan 2 300 euroa.

Joulupaastokeräykseen lahjoitettiin noin 12 500 euroa. Viime vuosina keräys on tuottanut yleensä noin 20 000 euroa. Keräyksen tuotto käytetään terveyskasvatushankkeisiin Ugandassa ja Keniassa. Kohde valittiin Itä-Afrikasta tulleiden huolestuneiden pyyntöjen herättämänä. Pandemia on sulkenut koulut ja teiniraskaudet sekä lapsiavioliitot ovat yleistyneet huolestuttavasti.

Keniassa terveyskasvatushankkeilla tavoitetaan Nyerin hiippakunnassa yläkoululaisia, papistoa ja äitiliiton naisia. Filantropian Ugandan kumppani pyrkii puolestaan vaikuttamaan esimerkiksi kyläpäällikköihin ja uskonnollisiin johtajiin tyttöjen koulunkäynnin tukemiseksi. Pandemian jatkuessa yhä useammat teinitytöt on myyty vaimoiksi, koska perhe saa näin myötäjäisiä helpottamaan kiristyvää taloustilannetta ja koulutie jää kesken.

Terveyskasvatus suojelee tyttöjen lapsuutta laajasti ja vahvistaa heidän ihmisoikeuksiaan. Kyse ei ole pelkästään seksuaaliterveydestä vaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Se myös mahdollistaa kiperistä asioista puhumisen paikallisissa yhteisöissä. Erilaisten koulutusten avulla ihmiset saavat myös sanoja, joilla hahmottaa haasteita ja viedä viestiä eteenpäin. Kaikissa koulutuksissa päävastuu on paikallisilla kouluttajilla, koska kestäviä ratkaisuja ja voidaan tehdä vain paikallistasolla.

Scroll to Top