Unelmana ammatti

Filantropian nelivuotisessa Syyrian hankkeessa on menossa toinen vuosi. Reilun kymmenen hengen ryhmä naisia kokoontuu neljänä päivänä viikossa kolmeksi tunniksi kerrallaan opettelemaan ompelemista. Tavoitteena on ompelijan ammatti ja kahdessa kuukaudessa opettaja kannustaa naisista oman elämänsä mestariompelijoita.

Naiset katsovat ompelukoneita epäluuloisesti. Kukaan ei ole huristellut sellaisella aikaisemmin ja ääni kuulostaa aika kovalta. Opettaja näyttää kärsivällisesti miten laite toimii ja millä tavalla tunnistaa koneesta normaalin äänen. Sen jälkeen jokainen harjoittelee vuorollaan koneen käyttöä. Ensin hahmotellaan miten raskaalla jalalla poljinta kannattaa painaa. Seuraavaksi ommellaan varovasti tikkiä taitetulle kankaalle. Lankaa ei laiteta riesaksi näinä ensimmäisinä tunteita, koska tavoitteena on vasta ymmärtää konetta.

Arastelusta huolimatta motivaatio on korkealla. Tässä on nyt mahdollisuus johonkin konkreettiseen elämänmuutokseen ja lisäksi naisilla on tiedossa, että kurssin lopussa jokainen saa todistuksen lisäksi myös uuden ompelukoneen.

Luokan neljän koneen ollessa käytössä, muut opettelevat pistoja mallikappaleesta. Joku on kokeneempi neulan kanssa ja neuvoo muitakin. Pistoilla on hienot arabiankieliset nimet, joiden kohdalla tulkillakin menee kieli solmuun.

Vuoden loppuun mennessä valmistuu vielä monta samanlaista ryhmää uusia ompelijoita. Naiset osallistuvat Antiokian ortodoksisen patriarkaatin vetämään hankkeeseen tyytyväisinä. Maan sisäisinä pakolaisina eläville nuorille aikuisille naisille on hyvin vähän mahdollisuuksia opiskella ammattia. Lisäksi tässä opetellaan jotakin sellaista, jota voisi tehdä kotona. Jokaisella kun on myös pieniä lapsia, joten kodin ulkopuolella olevaa työtä on vaikea kuvitella. Ompelijana naisella on paremmat mahdollisuudet pitää huolta perheistään.

Filantropian Syyrian hanke Damaskoksessa saa rahoituksensa Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista. Tavoitteena on voimaannuttaa vuosikymmenen kestäneen sodan jalkoihin jääneitä naisia.

Scroll to Top