Rauhanrukous Ugandaan vaalien alla

Ensi viikolla Ugandassa on suuri vaalipäivä. Torstaina 14. tammikuuta maalle valitaan sekä presidentti että kansanedustajat parlamenttiin. Vaaleihin liittyvistä levottomuuksista on maassa kärsitty jo parin vuoden ajan. Ihmisten huoli ei liity enää siihen tuleeko mellakoita vaan kuinka moni menettää henkensä vaalien vuoksi. Ugandalaisia on arviolta noin 46 miljoonaa ja heidän keski-ikänsä on 17 vuotta.

Suurin ongelma vaaleissa liittyy siihen, että istuva presidentti Yoweri Museveni hyväksyy ainoastaan sellaisen vaalituloksen, jossa hänet julistetaan voittajaksi. Museveni on ollut presidenttinä vuodesta 1986, eikä aio luopua vallasta. Ehdokkaiksi vaaleissa on rekisteröitynyt 11 henkilöä. Heistä eniten julkisuutta on saanut varsinkin nuorisoon vetoava muusikko Bobi Wine (Robert Kyagulanyi). Wine on ollut pidätettynä useita kertoja, mutta viimeisinä vaaleja edeltävinä viikkoina pidätykset ovat keskittyneet hänen avustajiinsa ja median edustajiin. Myös ulkomaisia toimittajia on karkotettu maasta.

Filantropian kumppanijärjestön työntekijät ovat varautuvat tekemään etätöitä odotettavissa olevien mellakoiden vuoksi, mutta uhkaava ilmapiiri ja pelko tulevasta vaikeuttavat työskentelyä. Kansalaisjärjestön työntekijät ovat kertoneet kiristyneestä ilmapiiristä, ihmisoikeusjuristien pidätyksistä ja kaventuneista mahdollisuuksista työskennellä ihmisoikeuksien edistämiseksi. Filantropian vuosia kestänyttä hanketta naisten omistusoikeuksien parantamiseksi ei ole kuitenkaan nähty uhkana järjestelmälle, koska se todistetusti parantaa perheiden toimeentuloa sekä kulkee linjassa maan perustuslain kanssa.

URI-GL:n työtekijät ovat pyytäneet Filantropia välittämään toiveen muistaa heitä ja Ugandaa rukouksessa.

Scroll to Top