Filantropialta 30 000 euron tuki Ukrainaan

Venäjän sotatoimien kiristyessä yhä useampi siviili on loukkaantunut tai kuollut Ukrainassa. Yli kaksi miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta ja Ukrainan sisäisiä pakolaisia on paljon.

Filantropia välitti viime viikon maanantaina 5 000 euron avustuksen Puolan ortodoksisen kirkon Eleos-järjestölle ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi.

Filantropian kriisiapuun on lahjoitettu 10.3. mennessä jo 40 000 euroa. Filantropian hallitus on tänään hyväksynyt 30 000 euron avustuksen Ukrainaan.

Filantropian tuki käytetään humanitaariseen apuun pääkaupungissa Kiovassa, Sumyn kaupungissa Pohjois-Ukrainassa ja Volyn alueella Luoteis-Ukrainassa lähellä Valko-Venäjän ja Puolan rajaa. Filantropian Kiovan ja Sumyn yhteyshenkilöt raportoivat useista pommituksista viime yön ja tänään aamupäivän aikana.

Kiovassa hankitaan lääkkeitä ja ruokatarvikkeita, joista on pulaa, sillä apteekit ja kaupat säännöstelevät myyntiä. Apu menee perille ”Kiovan pyhien yhteisö” -hyväntekeväisyysjärjestön kautta, jonka työtä koordinoi Sergiy Berezhnoy. Kaupungissa asuu edelleen kaikenikäisiä ihmisiä, nuoria, vanhoja ja perheitä. Moni pakoon lähtenyt on jättänyt jälkeen lemmikkinsä ja niiden nälkäisiä ääniä kuuluu asunnoista.

-Tänne tarvittaisiin iso kuljetus lääkkeitä ja ruokatarvikkeita esimerkiksi Punaisen Ristin kautta, Berezhnoy kertoo Kiovasta. Olemme kiitollisia kaikesta avusta ja Filantropian tuella vapaaehtoisemme pystyvät jakamaan avustustarvikkeita 1000 ihmiselle.

Kauempaa tulevien kuljetusten haaste on saada ne perille Kiovaan turvallisesti ilman ihmishenkien menetystä, sillä Venäjä kiristää saartorengasta pääkaupungin ympärillä.

-Sota osuu kaikkiin ihmisiin uskonnosta riippumatta ja juuri nyt tehtäväni on käyttää aikani rukoukseen ja kaikkien apua tarvitsevien ihmisten auttamiseen, ortodoksisen kirkon pappina toimiva Sergiy Berezhnoy sanoo videon välityksellä, kun jälleen yksi päivä on kääntynyt kohti yötä ja päätämme puhelun rauhan toivotukseen.

Volyn alueella avustustyötä koordinoi Andriy Smirnov. Hän kertoo, että Eleos Ukrainalla on useita pommisuojia siviilejä varten Volyn alueella. Kiovan läheltä Buchasta on jouduttu evakuoimaan Pyhän Olgan naisten turvakodissa olleet naiset ja lapset ja heille etsitään nyt uutta suojaa. Olgan turvakoti perustettiin vuonna 2020 perheväkivaltaa kokeneille naisille ja lapsille.

-Sumyn kaupunki on Venäjän joukkojen saartama ja sieltä on pystytty evakuoimaan kahden päivän aikana ihmisiä, mutta kaikki eivät ole päässeet turvaan, kertovat paikan päältä Sergiy Shulga ja Marina Boychenko. Lääkkeiden ja ruokatavaroiden saatavuus on heikkoa ja turvakäytävää pitkin tarvitaan lisää apua.

Scroll to Top