Avustustyö laajentunut Ukrainassa

Venäjän hyökkäyksen pitkittyessä Ukrainassa maan sisäisten pakolaisten tilanne on yhä tukalampi. Takaisin valloitetuilta alueilta paljastuu ihmisten ja rakennusten raunioita. Aineellisen avun tarpeen lisäksi henkisen tuen tarve on ilmeinen niin pakolaisilla kuin auttajilla.

Filantropian kumppani Kiovassa on pystynyt laajentamaan avustuskuljetuksia Romankiviin, Katuzhankaan, Termakhivkaan, Borodiankaan, Butšaan, Vorzeliin ja Irpiniin. Yhteistyössä Donetskin ja Mariupolin hiippakunnan kanssa toteutettiin avustuskuljetus Dniproon, jossa Mariupolista ja Donetskin alueelta tulleet pakolaiset tarvitsevat ruokaa ja lääkkeitä. Samanlaista kuljetusta valmistellaan Harkovaan.

-Työtä on paljon ja lepääminen on vaikeaa näissä olosuhteissa, mutta auttamisen halu on vahva, pappi Sergiy Berezhnoy kertoo Kiovasta.

-Kiovaan on tullut pakolaisia muun muassa Butšasta, Irpinistä, Borodiankasta ja Hostomelista. He tarvitsevat asuntoja, ruokaa ja lääkkeitä, ja moni asuukin sukulaisten luona, Berezhnoy kuvailee tilannetta.

Sumyssa jaettiin pääsiäisviikonloppuna 400 ruokakassia ja päivittäin ruokaa jaetaan 80-120 ihmiselle. Monilapsisia perheitä on autettu arjessa eteenpäin. Sumyn seurakunnan pappi Serhii Shulha kiitti pääsiäiskirjeessään Filantropiaa ja suomalaisia kaikesta avusta, joka on ollut kuin “raikas tuulahdus” raskaiden viikkojen ja kuukausien aikana.

Filantropia on välittänyt humanitaarista apua Kiovan, Sumyn, Rivnen ja Dnipron alueille yli 50 000 euroa ja arviolta 8 000–10 000 ihmistä on saanut helpotusta tilanteeseensa ruuan, lääkkeiden sekä hygienia- ja muiden tarvikkeiden muodossa. Sodan alkuvaiheessa Filantropia välitti 10 000 euroa Puolaan etenkin ruoka-avun jakamiseksi ukrainalaisille pakolaisille. Kriisiapukeräykseen oli lahjoitettu huhtikuun loppuun mennessä yli 90 000 euroa.

Tutustu Filantropian työhön uuden Avustustyö-sivun kautta, jonka löydät jatkossa otsikoiden Toiminta ja Aktiiviset kohdemaat alta.

Kuvat: Donetskin ja Mariupolin metropoliitta Sergiy, Sergiy Berezhnoy ja Marina Boychenko

Scroll to Top