Filantropian Ugandan hankkeen kokkikurssilla on viime päivinä opetettu uusia taitoja nuorille naisille. Erilaisia leipomuksia ja ruokia myymällä nuorilla on paremmat mahdollisuudet ansaita rahaa ja vaikuttaa oman elämänsä suuntaan. Tavoitteena on lisätä erityisesti teiniäitien toimeentulon mahdollisuuksia ja parantaa tulevaisuuden näkymiä.
Kurssi on osa niistä keinoista, joilla pyritään raivaamaan pandemian jälkiä. Ugandassa koulut suljettiin lähes kahdeksi vuodeksi, mikä aiheutti massiivisen alaikäisten raskauksien määrän lisääntymisen. YK:n tilastojen mukaan teiniraskauksia rekisteröitiin 354 736 vuonna 2020 ja seuraavan vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 196 499.
Kurssilaisia oli yhteensä 40, koska nuorten lisäksi mukaan pyydettiin myös äidit Mayugen ja Jinjan alueilta. Toimeentulon hauraus kun ei ole syntynyt vasta pandemian aikana eikä koske vain yhtä sukupolvea. Lisäksi toimeentuloa perheissä parantavat taidot lisäävät myös naisten sananvaltaa perheiden asioissa.
Filantropia ja paikallisena kumppanina toimivan URI-GL ovat nähneet työssään, kuinka pandemia lyhensi matkaa tytöstä äidiksi. Teiniraskaudet yleistyivät ja osaltaan syynä oli koulujen sulkeminen. Sisäoppilaitoksina toimivat koulut kun tavallisina aikoina turvaavat nuorten tyttöjen arkea ja antavat lisäaikaa kasvaa aikuiseksi.
Pandemia ajoi monet perheet taloudellisesti tiukille. Yhtenä ratkaisuna tilanteeseen oli antaa teinityttö vaimoksi, jolloin tytön isä sai lapsestaan myötäjäisiä. Samalla kotona oli yksi ruokittava suu vähemmän. Tätä taustaa vasten teiniraskauksissa on kyse myös köyhyydestä.
Suurin osa teiniraskauksista ei kuitenkaan johtanut avioliittoon, vaan tyttö jäi pitämään yksin huolta lapsesta omaan lapsuudenkotiinsa vauvan isän kadotessa vastuusta. Tämä on puolestaan johtanut ristiriitaisiin tilanteisiin perheissä, jolloin teiniäitien omat äidit ovat usein ainoina pitämässä huolta jälkipolvista.
Virallisesti pandemian aikana lapsia saaneet alaikäiset saisivat “presidentin armahduksella” palata takaisin kouluun. Käytännössä sellaiseen ei ole enää mahdollisuutta kuin äärimmäisen harvoin, sillä elämä on valinnut toisenlaisen suunnan. Kurssin yhteydessä osallistujat kertoivat elämästään:
- Olin 17-vuotias kun vanhempani kuolivat ja veli sai vastuulleen koulutuksestani huolehtimisen. Se kävi kuitenkin hänelle liian raskaaksi, kun pandemia alkoi. Noina aikoina aloin seurustella 23-vuotiaan pojan kanssa. Hän tartutti minuun HIVin ja tulin raskaaksi. Suunnittelin itsemurhaa, mutta pojan äiti kuuli minusta ja tuli apuun. Lopulta synnytin terveen pienen pojan ja asumme anopin luona, vaikka hänen poikansa ei ole mitenkään enää mukana tukena.
Vastaavia tarinoita on loputtomasti.
Filantropia on tukenut URI-GL:n (United Religious Initiative – Great Lakes) työtä Ugandassa vuosien ajan. Konkreettisesti teiniäitien elämäntaitoja kasvattavien kurssien lisäksi paikallinen kumppani järjestää myös tilaisuuksia, joissa jaetaan oikeaa tietoa tyttöjen ja naisten oikeuksista sekä selvitellään paikallisia konflikteja.
Oranssipaitaiset kylien yhteyshenkilöt ovat tulleet vuosien aikana tutuiksi asiantuntijoiksi, joilta voi pyytää apua perheiden kriisitilanteissa. He toimivat matalan kynnyksen avustajina esimerkiksi tyttöjen ja naisten sekä viranomaisten välillä.
Kurssin päätteeksi osallistujat saivat kuvissa näkyvät esiliinat ja huivit omikseen sekä 300 000 Ugandan shillingin suuruisen starttirahan, joka vastaa vähän yli 70 euroa.