Syyrian hanke vie naisia eteenpäin

Naiset kertovat masennuksesta, stressistä, ahdistuksesta ja monenmoisesta surusta. Alkuun pääseminen tuntemattomien ihmisten keskellä vie aikaa, mutta vieressä istuvat ymmärtävät puolikkaista sanoista, koska kaikilla on samanlaisia tarinoita. Jokainen on kohdannut ihmistä rikkovaa väkivaltaa, jossa omia rajoja ei ole kunnioitettu. Filantropian Syyrian hanke Damaskoksessa kokoaa sodan jalkoihin jääneitä nuoria naisia yhteen. Ryhmässä opetellaan taitoja kulkea eteenpäin.

“Minä olen niin vihainen koko ajan”, joku puuskahtaa ja muut nyökyttelevät ympärillä.

Sukupuolittuneen väkivallan (gender-based violence) ymmärtäminen on yksi kokoontumisten aiheista. Ryhmien vetäjät antavat naisten kokemuksille uusia sanoja ja sitä kautta myös keinoja hahmottaa tapahtunutta. Parasta ovat kuitenkin harjoitukset, joissa kokeillaan positiivisia keinoja suhtautua ja hallita esimerkiksi mustana päälle vyöryvää ahdistusta.

Pikaista terapiaa pakolaisille

Vertaistuen lisäksi naisille on tarjolla yksilöohjausta ja psykoterapiaa. Valitettavasti kyse ei ole vuosia kestävästä rinnalla kulkemisesta, vaan parista kerrasta, joilla arkea lähdetään oikomaan. Se on silti sata prosenttia enemmän kuin ennen hankkeen alkamista. Uusiin ryhmiin riittää tulijoita ja avun saajien karsiminen tuntuu julmalta.

Heinäkuun keskusteluryhmä koostuu 28 nuoresta naisesta, joista 23 on alun perin kotoisin jostakin muualta kuin Damaskoksesta. Lähtö kotiseudulta ei ole tapahtunut vapaaehtoisesti, vaan he ovat sodan tienpäälle ajamia pakolaisia. Suurin osa Syyrian maansisäisistä pakolaisista on kokoontunut pääkaupungin liepeille.

Leikkauksia, että henki kulkisi

Joskus väkivallan aiheuttamia riekaleita korjataan myös leikkaussalissa. Raiskaukset ja lyönnit samoin kuin alaikäisenä lasten synnyttäminen jättävät jälkiä, jotka eivät parane ilman ammattilaisten apua. Kesä-heinäkuussa projektin tuella tehtiin yhdeksän leikkausta.

“Kohdunlaskeuman korjaaminen antoi minulle uuden elämän”, nuori nainen kiittää kyyneleet silmissä.

“Ja minä voin taas hengittää nenän kautta”, lisää viereinen tyytyväisenä.

Kotitöitä ja kotona tehtäviä töitä

Hankkeen kolmas tärkeä tuki koostuu ammatillisesta koulutuksesta ja starttipaketista, jolla uutta työtä pääsee tekemään. Kaikki hankkeen nuoret naiset ovat pienten lasten äitejä. Sen vuoksi projektissa koulutetaan ammatteihin, joita voi tehdä kotona.

Kuluvana vuonna on koulutettu jo kahdessa ryhmässä uusia ompelijoita, yhdessä kampaajia ja yhdessä kauneudenhoitajia. Paikallisen kumppanin vastuulla on hankkeen käytännön toteutus, johon kuuluu myös kurssitoiveiden realiteettien pohtiminen. Esimerkiksi kampaajien ei kannata olla kotoisin samasta naapurustosta.

Filantropian ja Antiokian ortodoksisen patriarkaatin GOPA-DERDin nelivuotinen hanke Damaskoksessa rahoitetaan pääosin Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista. Hankkeessa on menossa toinen vuosi.

Scroll to Top