Ostoskorisi on tyhjä!
Pyhän Marina klinikka avautuu tammikuussa
Filantropia tukee pienen terveysaseman käynnistämistä Nandin alueella Keniassa. Pyhän Marinan klinikka sijaitsee vuosi sitten Suomessa vierailleen piispa Neofitoksen uudessa Eldoretin hiippakunnassa. Klinikan rakennukset ovat jo pääosin valmiita ja paikalliset seurakuntalaiset ovat vetäneet tontille vesijohdot läheiseltä koululta.
Lintulan edesmenneen igumenia Marinan ja hänen Kenian lähetysvuosiensa muistolle nimetty klinikka avataan vuoden vaihteessa. Alkuvaiheessa klinikalta saa lääkkeitä ja siellä pystytään tekemään pieniä leikkauksia.
Filantropian viime vuosien hankkeita Keniassa on yhdistänyt varovaisuus. Mieluummin testataan pienemmällä summalla, toimiiko yhdessä ajateltu idea, kuin lähdetään rakentamaan suurta ja näyttävää. Samalla myös riskit pysyvät kohtuullisina, koska kaikki ei aina mene toiveiden tai edes suunnitelmien mukaan. Siitä esimerkkinä on Kisarichin klinikka.
Leikkaussalin lamppu retkottaa alakuloisena nurkkaa vasten ja hylätyn terveysaseman huoneissa näyttää muutenkin surulliselta. Sairaalaromua on nurkissa ja hyllyillä, mutta kaikki arvokas on lähtenyt ohikulkijoiden matkaan.
-Ei noita lamppuja ole koskaan otettu käyttöön. Ne lahjoitettiin jostakin, mutta siinä vaiheessa klinikka oli menossa jo alaspäin. Klinikka pyöri ilmeisesti hyvin vain parin vuotta, mutta sitten rahat loppuivat eikä kenelläkään riittänyt innostusta hoitaa asiaa kuntoon, piispa Neofitos kertoo.
Parinkymmenen vuoden takaisista yrityksistä on aikaa ja mikä kaikki meni pieleen, tuntuu vaihtelevan sen mukaan, keneltä kysyy. Jostakin ulkopuolelta tuli kuitenkin tarpeeksi rahoitusta pienen klinikan perustamista varten. Klinikkaa ei missään vaiheessa pyöritetty suomalaisten tuella. Sairaanhoitajat ja vähän aikaa myös lääkäri vastasivat toiminnasta. Viereen rakennettiin sairaalasali miehille ja toinen naisille. Valtiokin tuli mukaan ja tontille nousi tiilirakenteinen isompi rakennus, josta piti kai tulla synnytyssairaala. Kesken jääneessä rakennuksessa ei kuitenkaan ole ovia ja ikkunoita, mutta onneksi peltikatto on pitänyt rakennusta kasassa.
Viime kesänä, piispa Neofitoksen Suomen vieraillun aikana, oli jo enteitä siitä, että Aleksandrian patriarkaatin marraskuun synodi tulee siirtämään piispan Eldoretin hiippakunnan ensimmäiseksi omaksi piispaksi. Alueen kehittäminen oli ollut pitkään unohduksissa, joten piispalla riittää työsarkaa. Filantropian ja piispan hyvä yhteistyö on kuitenkin pohja, jolle uudellakin alueella uskaltaa rakentaa.
-Suomen matkalla kerroin klinikan käynnistämishaaveestani Lintulan luostarissa. Samalla kertaa klinikan nimeksi julkaistiin pyhän Marinan klinikka, jolla kunnioitetaan edesmenneen igumenian muistoa ja työtä Keniassa. Hän oli lähetystyössä Keniassa vuosina 1977–1980.
Syitä sille, miksi hyvin alkaneet hankkeet eivät aina menesty, on monia. Yksi ongelma liittyy lahjarahaan, joka synnyttää helposti riippuvuussuhteita. Ihmiset kun eivät arvosta toisten tekemää niin korkealle kuin sellaista minkä tekemisessä ja maksamisessa he ovat olleet itse mukana. Samalla se mikä syntyy, tuntuu omalta ja siitä kantaa myös vastuun.
Piispa Neofitos tunnistaa ongelman liiankin hyvin. Tällä kohtaa voi vain yrittää toimia toisin.
-Tarkoituksena on käynnistää klinikka vuoden vaihteessa. Minulla on piirustukset kaikkien rakennusten päivittämistä varten, mutta ensimmäisessä vaiheessa keskitytään päädyssä olevaan vastaanottotilaan. Terveysasemalle tarvitaan lähinnä lääkkeitä sekä kaksi palkattua työntekijää, jotka pystyvät tekemään myös pieniä leikkauksia. Hätätapauksia varten saamme yhteen huoneeseen pari kolme petipaikkaa, mutta muuten esimerkiksi miesten ja naisten vuodeosastojen avaaminen tapahtuu vasta joskus myöhemmin.
-Uutta on myös se, että kaikki klinikalle tulevat ovat maksavia asiakkaita. Hinnat eivät varmasti ole päätä huimaavia. Silti alusta asti on tavoitteena, että talous pyörisi omillaan ja ihmiset myös oppisivat maksamaan saamastaan avusta edes vähän. Filantropian tuki auttaa alussa palkkojen maksamisessa, mutta vähitellen siitäkin pyritään eroon.
Myös paikallisten seurakuntalaisten asenne herättää toivoa. Heille klinikka olisi valtava helpotus, koska lähimmälle terveysasemalle on autollakin huonoja teitä ajamalla pitkä matka. Läheisellä mäellä on iso alakoulu ja sinne on vedetty vesijohdot vuoristossa olevasta lähteestä. Jos Filantropia auttaisi vesijohtojen hankkimisessa niin seurakuntalaiset tekisivät mielellään itse työn. Heinäkuussa käyty keskustelu ei ollut turhaa puhetta, sillä elokuun lopussa klinikan nurkalla virtasi jo puhdas vesi.
Juttu on julkaistu pääosin syksyn Aamun Koitto -lehdessä.