Filantropian vuosikokouksen yhteydessä keskiviikkona 26.4. pidettiin lähetystyön aikamatka, jossa tutustuttiin lähetystyön kokemuksiin 1970-luvun lopulta tähän päivään asti.
Vuosikokous valitsi Pirkko Mäkisen jatkamaan hallituksen puheenjohtajan tehtävässä. Hallitukseen valittiin Mikael Sundkvistin tilalle Raisa Lindroos  Järvenpäästä, joka toimii pääsihteerinä Filoksenia ry:n Trapesa-keskuksessa Espoossa.
Pirkko Mäkinen jatkaa Filantropian hallituksen puheenjohtajana kolmatta vuotta.
Uspenskin katedraalin kryptassa Helsingissä pidetty vuosikokous hyväksyi vuoden 2016 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä vuoden 2017 toimintasuunnitelman ja talousarvion. Jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan.
Tilintarkastajaksi valittiin Risto Ekholm (BDO), varatilintarkastajaksi Harri Kauttonen (Ernst& Young), toiminnantarkastajaksi Ilona Lehmus ja varatoiminnantarkastajaksi Tuomas Lempinen.
Iltaohjelman päävieraiksi oli kutsuttu 1980-luvun alussa Keniassa lähetystyössä toimineet Pirkko ja Teppo Siili, jotka kertoivat värikkäästi heidän elämäänsä muuttaneesta ajanjaksosta.
Pirkko (keskellä) ja isä Teppo Siili (oikealla) kertomassa lähetystyön vuosistaan Keniassa 1980-luvun alkupuolella.
Tuohon aikaan ortodokseja oli Keniassa noin 200–300 000, kun heitä lasketaan olevan nykyään jopa miljoona. Ajat ovat muuttuneet ja moni asia, joka 35 vuotta sitten vei pitkän ajan, hoituu nyt nopeasti kännykällä. Ihmisten kohtaamisen tarve on kuitenkin säilynyt ja sitä työtä kirkoissa ja seurakunnissa tehdään joka päivä.
Teppo Siili kuvaili papin työstään päiviä, jolloin hän kastoi jopa 169 ihmistä. Lähetystyön vuosiin osui myös nälänhätä, jolloin he jakoivat säkkikaupalla maissia kyliin ruuaksi.
Pirkko Siili muisteli piispalta saamaansa ohjetta, että hänen tulisi järjestää kirkon diakoniatyö, ja siinä riitti paljon työsarkaa seurakuntien naisten ja äitiliittojen kanssa.
Kun Siileiltä kysyy, mitä lähetystyön vuodet antoivat heille, vastaus on selkeä:
– Joka lähtee lähetystyöhön kentälle, ei koskaan tule samanlaisena takaisin.
Saman on kokenut moni ja heistä viimeisimpänä Valamon konservointilaitoksen johtaja, ikonimaalari ja Filantropian hallituksen jäsen Antti Narmala, joka tutustui Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan ensimmäistä kertaa keväällä 2016 Ikonisilta-hankkeen tiimoilta.
Tänä päivänä voimme iloita paikalliskirkkojen yhteistyöstä ikonimaalauksen ja naisten ja nuorten voimaannuttamisen kautta ja seurata kuinka aiempina vuosikymmeninä koulutetut itä-afrikkalaiset ortodoksit kantavat vastuuta kirkkonsa elämässä.