Ostoskorisi on tyhjä!
Uusia maatalousyrityksiä Moldovaan
Suomen ulkoministeriön rahoittaman naisten työllistymiseen tähtäävän hankkeen kakkosvaiheessa on käynnistynyt uusia maatalousyrityksiä. Kahden ensimmäisen vuoden yrittäjillä on pähkinä-, omena- ja mehiläistarhoja, vadelma- ja mustaherukkapeltoja, kanojen ja kanien kasvatusta sekä lypsykarjaa. Vaikka uudet yrittäjät vaikuttavat tyytyväisiltä, maan taloustilanne on kiristynyt.
–  Tänä ja viime vuonna aloittaneiden yrittäjien joukossa on ensimmäistä kertaa naisia, joilla on jo valmiiksi työpaikka. Tämä johtuu siitä, että taloudellinen tilanne Moldovassa on kiristynyt entisestään, eikä esimerkiksi yhden opettajan palkalla pysty enää pitämään perheestä huolta. Sen vuoksi vaikkapa pienen kanalan munia myymällä voi saada sen verran lisätuloja, että lapset pääsevät opiskelemaan, kertoo Soarta-järjestön johtaja Asea Railean, joka vastaa hankkeen toteutuksesta Moldovassa.
 
Naisyrittäjien vertaistukiverkostossa järjestetään koulutuksia verotuksesta ja kirjapidosta.
Moldovan leun arvo on laskenut ja arjen hinta kallistuu samalla kun valtion kassasta kadonneet miljardit ovat edelleenkin kateissa. Köyhät ovat aina olleet köyhiä, mutta nyt kiristykset näkyvät myös keskiluokan toimeentulomahdollisuuksien heikkenemisenä. Perinteinen ratkaisu työttömyyteen on Moldovassa lähteä etsimään töitä ulkomailta. Enemmän koulutetut ja naiset suuntaavat länteen ja vähemmän koulutetut sekä miehet yleensä Venäjälle. Naapurimaassa Ukrainassa käytävä sota ei paranna tilannetta.
–  Ensimmäisessä vaiheessa 2012–2014 yrittäjiksi valikoitui selkeästi köyhempiä ihmisiä. Viisi vuotta sitten yrityksen käynnistäneistä naisista näkee monella tavalla, mikä merkitys työssä onnistumisessa on ollut heidän elämäänsä. Naisten itseluottamus on kasvanut, kun he ovat nähneet miten vaikkapa puolen hehtaarin vadelmapellosta alkaneessa yrityksessä on saatu sen verran voittoa, että viljelysalaa on pystytty ostamaan lisää. Viidessä vuodessa myös lapset ovat kasvaneet isommiksi, uusia on syntynyt ja elämää on pystytty suunnittelemaan kotikylällä. Kaikki tuon kolmivuotisen projektin aikana käynnistyneet yritykset ovat edelleen toiminnassa, kertoo Railean.
   
Victoria Paduren vadelmatarha on istutettu viime keväänä.  Tatiana Dorogan on hankkeen ensimmäisiä yrittäjiä. Kolmilapsisen perheen äiti aloitti 12 mehiläispesällä hunajantuottamisen. Nyt pesiä on toista sataa ja opittuja vinkkejä voi jakaa nuoremmillekin.
Moldovan Sorocan alueella toteutettavan yrittäjähankkeen tavoitteena on luoda naisille työpaikkoja. Valtavan työttömyyden riivaamassa Euroopan köyhimmässä maassa uusia yrityksiä ja työpaikkoja maaseudulle luova hanke on otettu tyytyväisenä vastaan. Jokainen pieni yritys työllistää aina myös muita ihmisiä yrittäjän lähipiiristä.
Natalia Lozan, jonka pellolle on istutetty keväällä pähkinäpuiden taimia, ja  Soarta järjestön johtaja Asea Railean.
Filantropian kesäkeräykseen lahjoitettiin lähes 7 000 euroa, jolla tuetaan Sorocan naisyrittäjiä ja Edinetin hankkeen nuoria.