Etiopian kuivuuden vaikutukset ovat mittavat

Etiopiaa vuodesta 2015 lähtien koetellut kuivuus on pahin 50 vuoteen ja yli 10 miljoonaa ihmistä on välittömän avun tarpeessa. El Niño-ilmiö ja vähäisiksi jääneet sateet pahensivat tilannetta. Kun sateita lopulta tuli, ei vesi ehtinyt imeytyä rutikuivaan maahan, vaan aiheutti tulvia etenkin alankoalueilla. Sairaudet alkoivat levitä aiempaa herkemmin ja huonot tai olemattomat terveyspalvelut vaikeuttivat ihmisten avunsaantia entisestään.

Kuluvan vuoden pienet sateet tulivat odotettua runsaampina, mikä helpotti tilannetta ylänköalueilla, mutta aiheutti tulvia ja mutavyöryjä alangoilla. Syksyn sadekaudesta odotetaan myös runsasta, mikä voi yhtäältä aiheuttaa uusia tulvia ja toisaalta etelän laidunmaat, jotka jäävät todennäköisesti ilman sateita, kuivuvat entisestään.

Aliravitsemus on silmiinpistävää ja humanitaarista apua tarvitsevien määrä onkin kolminkertaistunut Etiopiassa puolessatoista vuodessa. Akuutin aliravitsemuksen vuoksi hoitoa tarvitsevia alle 5-vuotiaita lapsia arvoidaan olevan 420&nbsp 000 tänä vuonna.

Eniten kuivuudesta kärsitään Pohjois-, Itä- ja Etelä-Etiopiassa eli Afarin, Amharan, Oromian, Tigrin ja Somali-alueilla.

Filantropialla on ollut toimintaa Etiopiassa vuodesta 2006 lähtien. Amharan alueella 2006–2015 toteutettu maaseudun kehittämishanke paransi alueen vesi- ja ruokaturvaa, minkä johdosta nyt käsillä oleva kuivuus ei ole vaikuttanut hankealueen ihmisiin yhtä rajusti kuin muualla maassa. Oromian alueella on edelleen käynnissä lasten ruokaturvaa ja naisten toimeentuloa parantava hanke.

Filantropia on välittänyt tänä vuonna Etiopian ortodoksisen kirkon kehitysapukomission (EOC-DICAC) kautta 5&nbsp 000 euroa kriisiapua, jolla on pystytty kohentamaan vesitilannetta Embahaztin kylässä Tigrin alueella. Alueen asukkailla oli suuria hankaluuksia saada riittävästi puhdasta juomavettä, vettä karjalle ja kasteluvettä pellolle. Yhteistyössä DICAC:n kanssa on onnistuttu rakentamaan jakelupiste, josta riittää puhdasta vettä kaikille alueen 62:lle kotitaloudelle (330 asukasta) ja maanviljelyä pystytään jatkamaan, vaikka sateet jäisivät tulematta. Vuoden 2017 alun sateiden ennustetaan jäävän vähäisiksi tai jäävän kokonaan tulematta.

&nbsp &nbsp &nbsp &nbsp

Embahaztin asukkaat osallistuivat suunnitteluun ja kivimateriaalin hankintaan. Jakelupisteen lisäksi rakennettiin tulvasuoja ja pesuallas ja korjattiin veden keräilyallas. Vesi- ja sanitaatiokomitean jäsenet koulutettiin uuden rakennelman huoltamiseen ja korjaamiseen liittyvissä asioissa.

&nbsp &nbsp &nbsp &nbsp

(Filantropia/EOC-DICAC/UNICEF)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top