Ostoskorisi on tyhjä!
Uusi kehitysyhteistyöhanke Ugandaan
Filantropia sai ulkoministeriöltä rahoituksen kaksivuotiseen naisten maanomistusoikeuksiin keskittyvään hankkeeseen Jinjan ja Mayugen alueille Itä-Ugandassa.
Juuri ennen joulua ratkesivat ulkoministeriön kehitysyhteistyöhanketukihaun tulokset, joita oli jännitetty järjestöissä jo pidemmän aikaa. Vuonna 2015 hakukierros keskeytettiin, minkä vuoksi keväällä 2016 hakemuksia tuli ennätysmäärä. Tiedossa olivat myös kehitysyhteistyön leikkaukset, jotka vähensivät tukea 43 prosenttia edelliskertaisesta.
Filantropia oli yksi onnekkaista 43 järjestöstä, jolle tukea myönnettiin. Järjestö sai tukea ugandalaisten naisten maanomistusoikeuksia edistävään hankkeeseen. Kaksivuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on 174 150 euroa, josta ulkoministeriön hanketuki kattaa 85 prosenttia. Hanke toteutetaan Itä-Ugandassa Busogan maakunnassa yhdessä paikallisen United Religions Initiative Great Lakes (URI-GL) -järjestön kanssa.
Filantropian yhteistyökumppanin URI-GL:n toiminnanjohtaja Despina Nanwenmbe tapaamassa naisia hankealueella vuonna 2014.Tasa-arvoa yhdessä
Ugandassa naisilla ei ole käytännössä ollut mahdollisuutta omistaa tai periä maata. Hankkeen tavoitteena onkin edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa maanomistusoikeuksien toteutumisessa. Hanke tukee 30 naista perheineen. Mukana on lisäksi miesryhmiä, viranomaisia sekä kulttuurisia ja uskonnollisia johtajia, sillä muutos vaatii myös miesten ja johtajien tuen. Jinjan ja Mayugen alueilla asuu noin 2 000 000 ihmistä, jotka tulevat hankkeen piiriin muun muassa radio-ohjelmien kautta.
Filantropia teki hankevalmistelumatkan Ugandaan vuonna 2014 ja haki hankkeelle rahoitusta jo vuonna 2015, jolloin hakukierros keskeytettiin. Kun hankehakemus laitettiin eteenpäin jo toistamiseen, ei Ugandassa oltu liian toiveikkaita asian suhteen.
–Olen kuolla onneen! Hihkaisi URI-GL:n toiminnanjohtaja Despina Namwembe, kun hän kuuli ilouutiset.
Namwembe ja muut URI-GL:n työntekijät valmistelevat parhaillaan hankkeen käynnistämistä.
Jotta naisten maanomistusoikeudet toteutuisivat, tarvitaan mukaan niin naisia kuin miehiä, erilaisista etnistä ja uskonnollisista ryhmistä ja yhteiskunnan kaikilta eri tasoilta.Vastuuviikon kampanjalle tukea
Filantropia on mukana Suomen Ekumeenisen Neuvoston koordinoimassa kotimaan viestintä- ja globaalikasvatuksen Vastuuviikko-kampanjassa, joka sai rahoituksen myös kahdelle vuodelle. Viestintä- ja globaalikasvatuksen hankehakukierros peruttiin vuonna 2015 kokonaan. Nyt globaalikasvatuksen rahoituksesta leikattiin 65 prosenttia.
Muissa kehitysyhteistyöhankehauissa kävi huonommin. Libanonin hanke jäi ilman rahoitusta, sillä maata koskevia hakemuksia tuli suuri määrä. Filantropian ja Interpedian yhteishanke Etiopiassa ei sekään saanut jatkorahoitusta. Tänä vuonna työ Etiopiassa jatkuu omarahoitteisesti ja samalla selvitetään jatkomahdollisuuksia.
Moldovassa Filantropian monivuotinen naisten työllistymishanke sekä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa tehtävä nuorten elämäntaitoja kohentava hanke päättyvät molemmat vuoden lopussa.