Ortodoksit ja evankelikaaliset kristityt lähetysteologian ääressä

Ortodoksiset ja evankelikaaliset lähetystoimijat kokoontuivat syyskuun alussa Albaniaan keskustelemaan kirkkojen lähetysteologisten kysymysten leikkauskohdista. Koolla oli 46 lähetysteologia ja -johtajaa kahdestakymmenestä eri maasta. Osallistujat edustivat evankelikaalisen perinteen lisäksi sekä itäisiä että orientaalista ortodoksia kirkkoja.

albania potrettiTapaamisessa ei vältetty hankaliakaan aiheita, vaan keskustelua käytiin avoimesti esimerkiksi proselytismistä eli toisten kristittyjen käännyttämisestä.

”Taustalla on ekumeenisen keskustelun keskeinen teema kirkon olemuksen ja rajojen ymmärtämisestä. Meille ortodokseille edelleen ajankohtaista on pohtia kirkon ja kulttuurin yhteyttä. Monissa perinteisissä ortodoksisissa kirkoissa uskonto liittyy kansallisuuteen, vaikka toisenlaistakin kehitystä on nähtävissä erityisesti länsimaissa. Tämä on johtanut siihen, että myös ortodoksisilla kirkoilla voi olla hyvin erilaisia näkemyksiä lähetystyöstä ja kirkon vastuusta ottaa käännynnäisiä vastaan”, sanoo konsultaatioon osallistunut Filantropian projektipäällikkö Aino Nenola.

Konsultaation yhteinen viesti oli, että kristittyjen tulisi pyrkiä yhteiseen todistamiseen, vaikkei se ole aina helppoa. Konsultaation osanottajat rohkaisevat omia kirkkojaan rukoilemaan toistensa puolesta, tavoittelemaan yhteisymmärrystä ja kunnioitusta toisten perinteitä ja toimintatapoja kohtaan. Kirkkojen tulisi edistää yhteistyötä lähetystyössä lyhyt- että pitkäkestoisissa lähetyskumppanuuksissa sekä jakaa lähetystyön ja -teologian voimavaroja.

albania2Osallistujat jakoivat myös esimerkkejä onnistuneesta yhteistyöstä. ”Yksi tällainen hieno yhteistyöhanke olivat kesäkuussa Egyptissä järjestetyt lastenleirit, joilla työskenteli nuoria evankelikaalikristittyä Yhdysvalloista ja kopteja Englannista”, kertoo Aino Nenola. ”Yhteisiä nimittäjiä löytyy aina. Kyse on monesti siitä, haluammeko keskittyä eroihin vai siihen, mikä on meille yhteinen tehtävä. Toki lähetystyön saralla on paljon kynnyksiä. Lähetysyhteistyö vaatii kumppaneilta avoimuutta ja positiivista suhtautumista toiseen perinteeseen.”

Evankelikaalisten ja ortodoksisten kristittyjen lähetysdialogia tullaan jatkamaan tulevina vuosina.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top