Ostoskorisi on tyhjä!
Ugandan ihmisoikeushankkeen naiset kertovat arjestaan
Jinjan ja Mayugen alueen kylissä on kuhistu yli vuoden ajan naisten maanomistusoikeuksista. Ugandan perustuslaki turvaa naisten omistusoikeudet, mutta perinteiset tulkintamallit ovat vielä vahvasti läsnä arkielämässä.
Monessa perheessä hankealueella eletään moniavioisuuden keskellä ja lapsia syntyy runsaasti niin kristittyjen kuin muslimienkin parissa. Suvun miehet perivät herkemmin maat ja muun omaisuuden, vaikka naiset olisivat osallistuneet niiden hankintaan.
Kylien asukkaita on koottu yli vuoden ajan yhteisökeskusteluihin, joissa käsitellään omistusoikeuksia ja annetaan lainopillisia neuvoja eri tilanteiden ratkaisemiseksi.
Eräs nainen kertoo, että lapsettomana naisena on vaikeampi periä omaisuutta, koska ei ole ”tuottanut” miehelle perillisiä eikä näin ollen tarvitse maata lapsille. Sukulaiset voivat painostaa ja ajaa maattomat vaimot pois miehen kuoleman jälkeen.
Pikkuhiljaa on nähtävissä myös muutosta. Moni on herännyt ajattelemaan, että vaimoja pitäisi kohdella tasapuolisemmin ja tyttöjenkin pitäisi voida periä isän omaisuutta. Eräs isä kertookin, että hän aikoo toimia vastoin kulttuurista normia eikä valitse suvusta miespuolista perijää. Hänellä on kolme tyttöä, joista yksi perii omaisuuden.
Toisella miehellä oli 53 lasta, joista yhdestä tytöstä tuli pääperillinen, sillä isän mielestä tytöllä oli ”äidillinen asenne” eikä hän vain myisi omaisuutta. Osa sukulaisista yritti kiistää omaisuudenjaon, mutta ei onnistunut. Tällä hetkellä nainen pitää hyvää huolta omaisuudesta ja kaikista sisaruksista.
Kyläläisten tapaamisten lisäksi vaikuttamistyötä tehdään television ja radion kautta. Kansainvälisenä naisten päivänä kokoontuu hankealueella vuosittain pari tuhatta henkeä juhlimaan naisten oikeuksia.
 
Kaksivuotiselle hankkeelle on haettu jatkorahoitusta ulkoministeriön kehitysyhteistyön määrärahoista. Hankkeen kumppaneita ovat Filantropia ja United Religions Initiative Great Lakes.