Työ pitää kiinni elämässä Moldovan syrjäseuduilla

Pienyritykset tuovat elannon ja toivoa Moldovan syrjäkylien perheille.

Lokakuun seurantamatkalla ajoimme ympäri Sorocan maakuntaa seuraamassa, millaisia vaikutuksia ihmiskaupanvastaisella ja naisten työllistämiseen tähtäävällä hankkeellamme on ollut alueella.

Suomen ulkoministeriön rahoittaman hankkeen aikana 30 naista on aloittanut pienyritystoiminnan. Suurin osa yrityksistä keskittyy maatalouteen ja sijaitsee syrjäkylillä. Joukossa on esimerkiksi lehmäkarjatila, sikala, kolme kanifarmia, kasvihuoneita ja hunajatarhoja.

Jokainen yrittäjä työllistää myös muita perheenjäseniä, sukulaisia, naapureita tai kyläläisiä. Kaikilla naisilla on lapsia, ja suurimmassa osassa talouksista pidetään huolta myös perheen vanhuksista. Ensi vuonna päättyvästä hankkeesta on jäänyt jälkiä monen ihmisen elämään.

Vadelmatilasta uusi alku

WP 20161019 11 30 03 ProIsä Gennadi (kuvassa) tulee hyväntuulisena vastaan, vaikka viima hytisyttää vadelmapellon reunalla. Syksyn kylmät ovat Pohjois-Moldovassa aikaisessa, mutta Baxanin kylän pappia sää ei haittaa. Viisi vuotta sitten, ensimmäisten Filantropian tukemien yritysten joukossa aloittanut isä Gennadin ja hänen Tatjana-vaimonsa vadelmatila on kasvanut puolella ja elämä on hyvin.

Heti ensimmäiseksi isä Gennadi kertoo olevansa hyvässä kunnossa. Sokeriarvot ovat nyt kohdallaan, lukema on enää seitsemän. Parin vuoden takaisesta pudotus on niin huima, että hymyilyyn on aihetta.

Diabetes ja vaikea hepatiitti toivat papin viisi vuotta sitten hakemaan yrittäjäkoulutusta ja tukea vaimonsa kanssa. Taustalla oli huoli terveydestä ja siitä, miten käy vaimon viiden lapsen kanssa, jos isästä aika jättää.

Perheellä oli puoli hehtaaria maata ja hankkeesta maksettiin pellolle tarvittavat taimet. Vähitellen voittoa on jäänyt sen verran, että navetan takaa on ostettu toinen pelto ja hankittu pieni puutarhatraktori.

Vadelmatilan kohdalla on toteutunut monta hankkeelle asetettua tavoitetta. Perhe on saanut mahdollisuuden elää yhdessä omassa kylässään, eikä kenenkään ole tarvinnut lähteä etsimään ulkomailta töitä. Viime kesänä hehtaarin alalta kerättiin enimmillään 400 kiloa vadelmia. Parhaimpina päivinä kerääjiä oli oman seitsenhenkisen perheen lisäksi 13.

– Kyläläiset tulevat mielellään auttamaan. Eihän täällä ole muita töitä ja kerääjät saavat 10 euron päiväpalkan lisäksi ruoan talosta, kertoo Tatjana.

Yhden perheen onnistuminen on kannustanut myös muita. Nykyään neljässä muussa perheessä kasvatetaan vadelmia. Taimet on ostettu papin perheeltä. Ei liene ihme, että isä Gennadi valittiin viime vuonna kylän pormestariksi.

Ylpeyttä omasta työstä

Arki Moldovassa kallistuu koko ajan. Esimerkiksi polttoaine kallistui jokaisena seurantamatkan päivänä. Haaveet Moldovan lähentymisestä Euroopan unionin kanssa karisivat siinä vaiheessa, kun valtion kassasta huomattiin hävinneen reilu vuosi sitten miljardi euroa. Kadonneita rahoja etsittiin näennäisesti, mutta lopulta hallitus ilmoitti löytäneensä maksajan: kansa maksaa.

Edelleenkin Moldovassa on yleistä, että töitä lähdetään etsimään maailmalta. Yli puolella koululaisista ainakin toinen vanhempi on töissä jossakin ulkomailla. Viimeisen vuoden aikana on ollut nähtävissä uusi ilmiö. Ihmiset antavat periksi ja maailmalle lähtee kokonaisia perheitä.

WP 20161020 09 55 23 Pro 1

Moni moldovalainen lähtee ulkomaille töiden ja paremman elämän perässä.

Onneksi toisenlaisiakin tarinoita löytyy. Filantropian hanke on saanut useita naisia, kuten Tanjan pysymään kotonaan. Hänen navetassaan on nyt useampi lehmä ja monta vasikkaa. Tanja kasvatti ensimmäisenä vuonna lihakarjaa. Alku oli hankalaa ja kaikki tuntui kahden tyttären äidistä vaikealta.

&shy Elämä alkoi helpottaa vasta toisena vuonna, kun Tanja muutti suunnitelmaa ja osti kolme lypsylehmää. Nyt hän tekee muun muassa juustoa ja voita myyntiin.

– Kaikkein paras tunne on se, kun olemme pystyneet myymään esimerkiksi härkävasikoita ja saamaan siitä rahaa. Voin ajatella, että tämä on minun rahaani, jonka olen omalla työlläni ansainnut. Ikinä ennen elämässäni en ole voinut ajatella sillä tavalla.

Kotilalla auttaa myös puoliso, joka on juuri toipunut autokolarista.

– Tämä hanke on pelastanut meidän perheemme. Me olemme saaneet elää yhdessä ja kasvattaa lapsiamme.

&nbsp

Lisätietoa Filantropian hankkeista Moldovassa voit lukea täältä.&nbsp Moldovan kehitysyhteistyöhankkeita voi tukea lahjoittamalla Filantropian tilille (Osuuspankki, FI63 5480 0520 0164 35, OKOYFIHH) käyttämällä viitettä&nbsp 12289.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *