Sota pitkittyy kohti talvea Ukrainassa

Yli kahdeksan kuukautta kestänyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan pitkittyy entisestään. Olosuhteet vaikeutuvat talven lähestyessä ja sähkökatkot ovat yleisiä. Avun tarve eri puolilla Ukrainaa jatkuu. Filantropian kriisiapukeräykseen on lahjoitettu syyskuun loppuun mennessä yli 116 000 euroa.

Filantropia on välittänyt viime keväästä lähtien humanitaarista apua ukrainalaisille yli 106 000 euron edestä ja siitä 10 000 euroa käytettiin sodan alussa Puolaan tulleiden ukrainalaisten ruoka-apuun ja hygieniatarvikkeisiin. Ukrainassa apu on käytetty ruokaan, lääkkeisiin, vaippoihin ja muihin perustarvikkeisiin. Viime viikkoina on ollut nähtävissä, että ihmiset ovat alkaneet varautua tulevaan talveen ja pidempään säilöttävän ruoka-avun tarve on lisääntynyt.

Kiovasta itään

Filantropian Kiovan yhteistyökumppani on pystynyt sotakuukausien aikana välittämään apua Obolenskin alueelle sekä Kiovan lähialueille Irpiniin, Butšaan, Katuzhankaan, Ivankoviin, Borodiankaan, Romankiviin, Vorzeliin ja Termahivkaan. Avustuspaketteja on lähetetty myös Harkovaan, Donetskiin ja Slovianskiin. Filantropia on välittänyt kriisiapua Kiovaan ja itäiseen Ukrainaan yli 42 000 euroa, jonka turvin on autettu tuhansia ihmisiä.

Kuvat: Pedro Steblyna, Lutsk

Rivnen alueella Länsi-Ukrainassa Filantropia on tukenut useita kohteita yhteensä 20 000 eurolla ja yli 2000 ihmistä on saanut apua. Yksi avustetuista kohteista on naisten ja lasten turvakoti, joka täytyi siirtää Kiovan lähettyviltä turvallisemmalle alueelle sodan alkuvaiheessa. Paikallisen Eleos-avustusjärjestön Rivnen ja Lutskin osastot ovat jakaneet ruokaa, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita maan sisäisille pakolaisille ja alueen asukkaille.

Jokapäiväistä leipää

Sumyn kaupungissa ortodoksisen seurakunnan pihalla ruokitaan edelleen 80–140 ihmistä päivittäin. Sumysta pakeni sodan alkuvaiheessa työikäisiä ja perheitä ja kaupunkiin jäi ikäihmisiä ja monilapsisia perheitä. Viime kuukausina Sumyyn on tullut maan sisäisiä pakolaisia Ukrainan itäosista.

Kuvat: Marina Boychenko, Sumy

Vapaaehtoinen Marina Boychenko kertoo monilapsisista perheistä, vammaisista ja orvoista, joita Filantropian tuella on voitu auttaa. Ruuan hinta on noussut monta kertaa ja Venäjän uudet iskut Sumyyn ovat järkyttäneet ihmisiä. Suomesta tuleva apu tuo näissä oloissa iloa masennuksen keskelle. Maaliskuusta lähtien Filantropia on avustanut Sumyn asukkaita yli 34 000 eurolla ja suurin osa on käytetty ruoka-apuna, jonkin verran myös peruslääkkeisiin sekä lasten vaatteisiin ja kenkiin.

Kiitoskirjeitä sodan keskeltä

Ukrainasta on saapunut lukuisia kiitoskirjeitä Filantropialle – kiitokset koskevat kaikkia kriisiapukeräykseen osallistuneita. Ostrohin yliopiston humanitaarisen avun koordinaattori lähetti lämpimät kiitokset maaliskuussa, Slovianskin asukkailta saapui kiitoskirje syyskuussa ja Sumyn kaupungista kiitetään kirjeellä kuukausittain.

Harkovan piispan heinäkuussa lähettämä kirje saapui pitkällisen tulliseikkailun jälkeen Filantropian postilaatikkoon syyskuussa. Harkovalaiset saivat humanitaarista apua Kiovan kumppanin kautta.

”Jaamme apua siviileille vakaumuksesta riippumatta seurakunnassa ja muissa turvallisissa tiloissa. Rukoilemme rauhan ja sovinnon puolesta ja kiitämme teitä Kristuksen sanoin: ’Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle’”, piispa päättää kirjeen.

Lokakuussa Rivnen ortodoksisen teologian seminaarin rehtori kiitti lämpimästi käytännön avusta, jota seminaarille majoitetut maan sisäiset pakolaiset ovat saaneet. Opiskelijat ja opettajat toimivat vapaaehtoisina ja kolme opettajaa on lisäksi sotilaspappeina. Kirje päättyi suru-uutiseen – 24-vuotias seminaarilta valmistunut opiskelija oli kuollut rintamalla.

Kuva: Andrii Soroka, Rivne

Kuvassa on seminaarin vapaaehtoisia, jotka ovat hankkineet talvea varten kolme kaasuhellaa, jääkaapin, pakastimen ja kuusi kattilaa sekä muita keittiötarvikkeita.

Scroll to Top