Seurakunnissa kouluttaudutaan pakolaisasioissa

Monissa seurakunnissa vapaaehtoiset osallistuvat Suomen Punaisen Ristin (SPR) järjestämiin vapaaehtoiskoulutuksiin koskien toimintaa vastaanottokeskuksissa. Helsingissä on pidetty muutama työntekijöiden ja vapaaehtoisten perehdytys traumatisoituneen ihmisen kohtaamisesta. Joulu- ja tammikuun aikana järjestetään kolmella paikkakunnalla koulutuksia, joissa pureudutaan päivän ajan pakolaiskriisiin ja seurakuntien diakoniatyöhön.

Koulutusta tarjolla – pakolaiskriisi ja seurakuntien diakoniatyö&nbsp

JOENSUU 10.12.2015, Ortodoksinen seurakuntasali, Kirkkokatu 32
OULU 21.1.2016, Ortodoksinen seurakuntasali, Torikatu 74
TAMPERE 27.1.2016, Ortodoksinen seurakuntasali, Tuomiokirkonkatu 27 B

Osallistujat voivat valita, minkä paikkakunnan koulutukseen osallistuvat – sisältö on kaikissa pääosin sama.

OHJELMA

Klo 9:00–12:00

• Miksi turvapaikkaa haetaan? Tämänhetkiset kriisit ja niiden seuraukset
Tarkastelemme pakolaisuutta aiheuttavia konfliktipesäkkeitä Lähi-idässä (Syyria, Irak) ja Afrikassa (Somalia, Eritrea). Samalla arvioimme ilmastomuutoksen välittömiä ja välillisiä vaikutuksia kansainväliseen muuttoliikkeeseen.

• Kulttuurien välinen kommunikaatio
Kartoitamme keskeisten turvapaikanhakijaryhmien uskonnollisia ja kulttuurisia erityispiirteitä. Lisäksi tarkastelemme oikea-aikaisen ja riittävän informaation merkitystä sekä kulttuurien välisen sillanrakennuksen perusvälineitä.

• Ei yksin leivästä: mitä ihminen tarvitsee voidakseen hyvin?
Keskitymme hyvinvoinnin osatekijöiden kartoittamiseen Ruotsin kirkon ja ACT-allianssin kehittämän, erilaisiin kulttuuriympäristöihin soveltuvan CBPS (community-based psychosocial support) mallin pohjalta.

12:00 Lounas

13:00–14:30

• Hyvän avunannon periaatteet ja suojeluvelvollisuus
Tutustumme humanitaarista toimintaa säätelevään kansainväliseen normistoon ja pohdimme niiden soveltamista seurakuntien pakolaistyössä. Kaikkien humanitaaristen toimijoiden velvollisuutena on suojella haavoittuvia väestöryhmiä ja yksittäisiä ihmisiä väkivallalta sekä hyväksikäytöltä. Tarkastelemme suojeluvelvoitteen luonnetta ja toteutumista seurakuntien toiminnassa.

• Konfliktisensitiivisyys, Do No Harm &amp psykososiaalinen tuki (Psychological First Aid Kit)
Perehdymme konfliktisensitiivisyyden periaatteisiin sekä käytännön välineisiin avun antamiseen liittyvien riskien minimoimisessa. Sisältö linkittyy aamupäivän hyvinvointiteemaan (Ei yksin leivästä) yhteisöpohjaisen psykososiaalisen tuen (CBPS) kautta.

14:30 Kahvit

15:00–16:30

• Mitä suomalainen seurakunta voi tarjota turvapaikanhakijalle?
Työntekijät ja vapaaehtoiset arvioivat oman seurakuntansa / seurakuntayhtymänsä vahvuuksia sekä heikkouksia päivän teemojen valossa. Millaisia välineitä ja toimintamalleja seurakunta tarvitsee turvatakseen haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten asianmukaisen suojelun, ihmisoikeudet sekä maksimaalisen hyvinvoinnin? Millä tavoin seurakunta voi edistää turvapaikanhakijoiden kokonaishyvinvointia? Lisäksi tarkastelemme, millaisia tukipalveluja tai muita resursseja seurakunta voi saada esimerkiksi kirkolta ja järjestöiltä.

Päätös: Kuinka tästä eteenpäin ja mihin sitoudumme?
Millä tasolla seurakunta sitoutuu turvapaikanhakijoiden palvelemiseen ja kuinka kauan? Mitä tapahtuu sitten, kun vapaaehtoistyö vähenee ja lahjoittaminen hiipuu?

Kouluttajat: Filantropian työntekijät ja TM, pastori Timo Frilander. Frilander työskentelee Suomen Lähetyseurassa katastrofityön koordinaattorina. Hän on tehnyt Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkojen katastrofivalmiuskoulutuksia vuodesta 2012 saakka ja on myös psykososiaalisen tuen kouluttaja.

Ohjelman sisältöä muokataan ajankohtaisen tilanteen mukaan.

Ilmoittaudu: filantropia(at)ort.fi (nimi, yhteystiedot, srk, tehtävä, ruoka-allergiat)

– Joensuun koulutukseen 3.12. mennessä
– Oulun koulutukseen 14.1. mennessä
– Tampereen koulutukseen 20.1. mennessä

Koulutus on tarkoitettu erityisesti seurakuntien työntekijöille ja aktiivisille vapaaehtoisille, jotka ovat esimerkiksi toimintapiirin ja toimikunnan työn kautta tukemassa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista ja kotoutumista Suomeen. Matkakuluihin on mahdollista hakea tukea julkisen liikenteen hintojen mukaisesti (kirkollishallitus(at)ort.fi).

Järjestää: Suomen ortodoksinen kirkko

Lisätietoa: Aino Nenola, 044 590 7000, filantropia(at)ort.fi

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

&nbsp

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top