Yli kahdeksan vuotta jatkunut sota on tehnyt Syyriassa pahaa jälkeä. Rauhallisemmilla alueilla on päästy jo käynnistämään jälleenrakentamista, mutta rauha on vielä hauras, kuten uutiset meille kertovat.
– Valitettavasti maailman kiinnostus Syyriaa kohtaan vaihtelee, koska monilla alueilla on jo suhteellisen rauhallista. Käytännössä avun tarve on kuitenkin entistä suurempaa, kertoo arkkimandriitta Alexi Chehadeh, joka johtaa Antiokian patriarkaatin humanitaarista osastoa.
– Kun sota loppuu jollakin alueella, ihmiset tarvitsevat entistä enemmän apua. Heillä on puutetta ruosta ja kaikesta terveyteen liittyvästä. Koulujärjestelmä on hajalla. Lasten ja naisten suojelemisessa on iso työ ja kaikki pitää rakentaa uudelleen.
Apua tarvitsevat paitsi he, jotka ovat olleet maassa koko sodan ajan, myös he jotka uskaltavat palata rajojen ulkopuolelta pakolaisuudesta. Maan sisäisistä pakolaisista koteihinsa on palannut jo 1,5 miljoonaa pakolaista ja ulkomailtakin noin 100 000.
– Esimerkiksi Homsin kaupunkiin jäi vain 50 perhettä, mutta nyt heitä on palannut jo 3 000, koska olemme pystyneet auttamaan heitä rakennusten kunnostamisessa ja koulujen avaamisessa. Silti apua tarvitaan vielä moneen asiaan ja pitkään, isä Alexi kertoo.
– Ennen sotaa väestöstä 10 prosenttia oli kristittyjä. Nyt meitä on täällä ehkä viitisen prosenttia. Sitä, moniko lähteneistä palaa, ei tiedä kukaan. Maaloulan nunnaluostaria on kunnostettu osittain, että nunnat voisivat palata. Samoin monia kirkkoja sekä Homsissa että Aleppossa. Silti maassa on edelleen satoja kirkkoja raunioina.
Antiokian patriarkaatin työn kautta tavoitetaan vuosittain 2,5 miljoonaa Syyrian sodan uhria. Laupiaan Samarialaisen tavoin kenenkään avuntarvitsijan uskontoa ei kysytä vaan humanitaarista apua jaetaan kaikille.
GOPA-DERD (The Greek Orthodox Patriarchate of Antioch and all the East, The Department of Ecumenical Relations and Development) on välittänyt apua sadoilletuhansille perheille. Tuki on ollut konkreettista aina ruoasta terveydenhoitoon. Lisäksi osasto vastaa kymmenistä hankkeista, joiden avulla ihmiset saavat mm. psykologista tukea, ammattikoulutusta ja tukea särkyneiden yhteisöjen rakentamiseen.
Järjestön palkkalistoilla on Syyriassa 1700 työntekijää ja paikallisia toimistoja on avattu 44 paikkakunnalla. Filantropian lisäksi työtä tukee 22 kansainvälistä organisaatiota. Filantropia on välittänyt humanitaarista apua Syyriaan ja sen lähialueilla tehtävään pakolaistyöhön vuodesta 2013 alkaen 150 000 euroa.
Syyria-keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen  Filantropian humanitaarisen avun keräystilille FI08 5480 0520 0345 94, viite 12221.
Kuvat: GOPA-DERD