Piispa Neofitos kulkee Suomea kiitoksen kanssa

Nyerin ja Mount Kenyan piispa Neofitoksen matka Suomeen on ollut täynnä iloa ja monenlaisia kohtaamisia. Filantropian ystävien kanssa päällimmäisenä puheissa on ollut kiitollisuus. Yhteistyöstämme on jäänyt nuoreen hiippakuntaan jo paljon jälkiä.

-Filantropia on tukenut alusta asti hiippakunnan omavaraisuutta. Ensimmäistä kertaa tavatessamme asuin vielä vuokralla jossakin, koska hiippakuntarakennuksista olivat valmiina vasta piirustukset. Mietimme yhdessä mikä olisi viisasta ja millaisella tuella päästäisiin eteenpäin. Päädyimme ostamaan hiippakunnalle oman pellon, josta on sen jälkeen korjattu maissi- ja papusatoa kaksi kertaa vuodessa. Osa sadosta menee koululaisten ruokaan ja osa hiippakunnan hyväksi, piispa Neofitos kertoo. Sen jälkeen on tehty paljon muutakin, koska keskinäinen luottamus on niin vahva.

Suomen vierailun aikana tarinoita yhteisistä hankkeista on jaettu seurakuntien tilaisuuksissa. Samalla on ollut mahdollisuus tavata myös niitä suomalaisia ortodokseja, jotka ovat olleet tukemassa jo Ortodoksisen Lähetys ry:n työtä. Yhteistä matkaa on tehty yli 40 vuotta.

Praasniekkaa ja pyhiinvaellusta

Piispa Neofitoksen Suomen vierailu alkoi Tapiolan pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon praasniekasta. Sen jälkeen piispa vieraili Jyväskylässä, jossa seurakuntalaiset osallistuivat yhteiseen rukouspalvelukseen ja aamukahvitilaisuuteen, joka venähti todellisten tarinoiden äärellä puoleen päivään asti.

Keniassa on tällä hetkellä kaksi luostaria ja sen vuoksi vierailu sekä Valamossa että Lintulassa nähtiin tärkeänä osana matkaa. Uudet luostarit tarvitsevat Keniassa paljon tukea ja ennen kaikkea opetusta siitä, kuinka ne ovat tukena koko kirkon olemassaololle.

Luostareista piispan matka jatkui Joensuuhun. Seminaarin kirkko ja muut tilat saivat pohtimaan milloin olisi taas aika puhua opiskelijavaihdosta. Ortodoksisen seminaarin kirkkoa esitteli ortodoksisen kirkkomusiikin opettaja diakoni Petri Nykänen

Viikonlopun palveluksissa oli ilahduttavasti väkeä helteestä huolimatta. Lisäksi nelisenkymmentä osallistui seurakunnan päivätilaisuuteen ja sai kotiin viemisiksi tuoreita kuulumisia Keniasta.

Kirkkovuoden yksi kohokohdista, Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlaa haluttiin puolestaan viettää Uspenskissa, jossa oli samalla katedraalin praasniekka. (Kuva: Vladimir Sokratilin)

-Olen niin kiitollinen tästä matkasta jo tähän mennessä, piispa miettii. Olen saanut nähdä erilaisia kirkkoja ja seurakuntia, tavata piispoja, papistoa ja maallikoita – ja samalla oppia ymmärtämään millaisessa todellisuudessa Filantropia työskentelee. Tämä matka on toisenlaista lähetystyötä.

Matka jatkuu seuraavaksi pohjoiseen pyhittäjä Trifonin pyhiinvaellukselle.

(Yläkuva: Kai Appelberg)

Scroll to Top