Filantropia aloitti 2017 naisten omistusoikeuksia edistävän hankkeen yhteistyössä paikallisen kansalaisjärjestön United Religions Initiative Great Lakes (URI-GL) kanssa. Hanke sai kahden vuoden kehitysyhteistyötuen ulkoministeriöltä ja ensi vaiheen rahoitus päättyi viime vuoden lopussa. Filantropia jatkaa Ugandan työn tukemista omarahoitteisesti, sillä jatkohanke ei saanut rahoitusta ulkoministeriön hakukierroksella 2018.
Samalla tavoin toimittiin Etiopian naishankkeessa, jonka rahoitus katkesi määrärahaleikkauksiin 2015. Filantropia saattoi Batun hankkeen hallitusti maaliin omarahoituksella ja saattoi iloita yhdessä paikallisen Maedot-järjestön kanssa viiden vuoden aikana kasvaneista naisten pienyrityksistä ja osuuskunnista, joiden myötä äitien toimeentulo kasvoi ja lasten hyvinvointi parani.
Toistaiseksi on sovittu kahden vuoden jatkosta, jolloin Mayugen ja Jinjan alueella tehdään tällä hetkellä tiedossa olevan omarahoituksen (20 000 euroa/vuosi) puitteissa 25–30 prosenttia niistä toiminnoista, mitä jatkohankkeeseen oli suunniteltu.
URI-GL on jo aloittanut valmistelut naisten ryhmien koulutuksia ja pienyrittäjien opintovierailua varten. Miesten kanssa käytävät keskustelut ovat yhtä tärkeitä, sillä usein on kyse pelosta ja ymmärtämättömyydestä, jotka estävät heitä tukemasta naisten oikeuksien toteutumista kotona ja kyläyhteisössä. Moni nainen on kertonut kokemastaan väkivallasta ja kuinka muutos parempaan on lähtenyt liikkeelle yhteisökeskustelujen ja koulutusten kautta.
Yksi muutoksen kokeneista naisista on Eva Naisikwe. Hänellä on seitsemän lasta ja väkivallan värittämä avioliitto on kestänyt 23 vuotta.
”Kun puhun tästä, ilon kyyneleet valuvat pitkin kasvojani. Kun tapasitte minut ensimmäisen kerran, ne olivat vihan, apatian ja kieltämisen kyyneleitä”, Eva kuvailee kokemustaan naisten oikeuksia edistävän hankkeen matkassa.
Hänen miehensä kieltäytyi maksamasta lasten koulumaksuja ja möi Evan hankkimat vihannekset, jotka tämä oli ansainnut maatöistä. URI-GL:n työntekijät löysivät Evan kymmenten naisten joukosta ja rohkaisivat häntä osallistumaan naisryhmän johtamiseen. Evan mies osallistui yhteisökeskusteluun ja sai lukuisiin kysymyksiinsä niin lainopillisia kuin inhimillisiä ja uskonnollista vakaumusta sivuavia vastauksia.
Pikkuhiljaa perheen tilanne on rauhoittunut. Eva on nyt pienyrittäjänaisten ryhmän varapuheenjohtaja ja hänen miehensä tukee häntä ja kysyy vaimoltaan neuvoja oman toimeentulonsa kehittämiseksi.
Ugandan hanketta voi tukea tekemällä kerta- tai kuukausilahjoituksen Filantropian tilille FI63 5480 0520 0164 35, viite 12289.