Moldovan yrittäjänaiset rakentavat parempaa huomista

Filantropian kolmevuotinen naisyrittäjyyttä tukeva hanke on onnistunut esimerkki Suomen ulkoministeriön rahoittamista kehitysyhteistyöhankkeista. Kolmannen vuoden lähestyessä loppuaan, kaikkiaan 17 naista on työllistynyt yrittäjinä ja ainakin puolet heistä on palkannut avukseen lisää väkeä. Monella yritys työllistää myös muita perheenjäseniä.

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitsevan pienen Moldovan yksi suurimmista haasteista on köyhyys. Töitä ei yksinkertaisesti ole ja Neuvostoliiton romahtamisesta lähtien ongelmaa on ratkaistu lähtemällä töiden perässä ulkomaille. Pohjoisesta, Sorocan alueelta, on lähdetty yleensä Venäjälle, vaikka suurin osa maailmalle lähtijöistä suuntaakin länteen. Osa lähtee laittomasti, ilman työlupia, jolloin mahdollisuudet joutua ihmiskauppiaiden käsiin kasvavat.

Kuluvan vuoden aikana Venäjällä on tiukennettu vierastyöläisten kohtelua. Laittomasti maahan töihin jääneitä moldovalaisia on karkotettu, jolloin he ovat joutuneet palaamaan kotikyliinsä tyhjin käsin. Vierastyöläisten ankarampi kohtelu on yksi tapa, jolla Venäjä pyrkii vaikuttamaan moldovalaisten intoon lähentyä Euroopan Unionia. Samaan pyritään myös tavaroiden tuontikielloilla. Esimerkiksi moldovalaisia viinejä ja hedelmiä ei saa enää tuoda Venäjälle.

Tuleva talvi pelottaa kylissä. Tulehtuneet suhteet Venäjään tietävät epävarmuutta sekä kaasun toimittamisessa että sen hinnassa. Muutenkin lämmityskulut uhkaavat nousta, sillä hiilen hintaa on nostettu jo kolme kertaa. Välittäjät eivät halua vielä&nbsp myydä hiiltä asiakkaille, koska pakkasten tultua hiilestä saa todennäköisesti vielä paremman hinnan.

Naiset Moldova

Filantropian syyskuun seurantamatkalla tavattiin naisia, jotka ovat tänä vuonna perustaneet oman yrityksen. Hankkeen kolmannen vuoden yrittäjiä ovat muun muassa&nbsp karjatilan yhdessä perustaneet sisarukset, kasvihuoneyrittäjä sekä nainen, jonka tavoitteena on huolehtia kotikylänsä tavaroiden ja ihmisten kuljettamisesta pikkubussilla.

Filantropia on hakenut ulkoministeriöstä jatkorahoitusta Sorocan hankkeelle. Päätös rahoituksesta julkaistaan marras-joulukuussa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top