Lapsiperheille eväitä kesäkeräyksellä

Epävarmuus Itä-Euroopassa vaikeuttaa arkea Moldovassa. Filantropian kesäkeräys ”Elämän eväitä” kannetaan moldovalaisten lapsiperheiden hyväksi 1.6.-6.8. Tavoitteena on helpottaa perheiden toimeentuloa ja auttaa työpaikkojen syntymisessä.

Ulkoministeriön tukema naisten työllistymishanke vaikuttaa positiivisesti kokonaisten kyläyhteisöjen elämään. Maastamuutto vähenee ja naisten pienet yritykset ovat esimerkkinä toimivista vaihtoehdoista.

Epävarmuus rajan takana Ukrainassa näkyy levottomuutena Moldovassa. Moldovan lähentyminen Euroopan Unionin kanssa on vaikuttanut politiikkaan Venäjällä, jonne Moldovasta on yleensä lähdetty etsimään töitä. Lakimuutokset Venäjällä hankaloittavat työnsaantia entisestään ja moni joutuu palaamaan kotiin köyhempänä kuin sinne lähtiessään. Energian hintaa on nostettu monta kertaa, ja myös se on tehnyt arjesta kalliimpaa.

Köyhien perheiden asema Moldovan maaseudulla on vaikea. Massiivisesta työttömyydestä kärsivällä alueella perheiden toimeentuloa on perinteisesti ratkaistu lähtemällä työn perässä ulkomaille. Maastamuutto rikkoo moldovalaisia perheitä ja horjuttaa yhteiskuntarakenteita. Lapset ja ikääntyneet vanhukset jäävät kotikyliin työikäisten muuttaessa ulkomaille.

Galina

Galina työskenteli kyläkoulun opettajana koulun lakkauttamiseen saakka. Naisten työllistymishankkeen kautta hän pystyi perustamaan puutarhayrityksen, jonka tuotoilla elävät nelihenkisen perheen lisäksi myös Galinan vanhemmat.

Sorocan alueella on ollut vuodesta 2012 naisten työllistämiseen tähtäävä hanke Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyötuella. Maaseudun naisia koulutetaan ja tuetaan pienten yritysten perustamisessa. Hankkeen taustalla on ajatus ihmiskaupan vähentämisestä siten, että omalla kotiseudullaan työllistyvien naisten ei tarvitse lähteä etsimään perheelle toimeentuloa ulkomailta. Ulkomaille lähtijät kun ovat usein helppo saalis niille, jotka haluavat hyötyä toisten ahdingosta.

Kesäkeräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Filantropian paastokeräystilille: FI53 5480 0520 0233 08, viite 12386.

Keräyslupa: 2020/2013/3595. Keräyslupa on voimassa 1.1.2014-31.12.2015 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top