Filantropian ja Valamon luostarin Ikonisilta-hanke sai syys-lokakuussa jatkoa, kun konservaattori ja ikonimaalari Antti Narmala kävi pitämässä Keniassa toisen ikonimaalauskurssin.
Opiskelijoita päällystämässä ikonilautoja.
Kolme viikkoa kestäneelle kurssille osallistui 17 opiskelijaa Keniasta ja Ugandasta. Päivät venyivät pitkiksi. Ruokailuineen ja jumalanpalveluksineen kurssipäivät kestivät peräti 13 tuntia.
Opettamisen lisäksi Antti Narmala teki viikonloppuisin kartoitusta suomalaisten Keniaan vuosikymmenten saatossa lahjoittamista ikoneista. Hän löysi 16 ikonia, joista neljä hän konservoi.
– Vastaan tuli muun muassa Petros Sasakin ja Anna Heikinheimon kaltaisten mestareiden töitä, osa hyvin heikossa kunnossa, Narmala kertoo.
Edellistä laajempi kurssi
Tällä kertaa kaikki valmistettiin alusta alkaen itse, myös ikonilaudat.
Ikonisilta-hankkeen tarkoitus on viedä suomalaista materiaaliteknistä ikonimaalausosaamista Keniaan, jotta paikalliset pystyisivät kehittämään omaa ikonimaalauskulttuuriaan. Kuten ensimmäisellä kurssilla, niin myös nyt opiskelijat saivat kurssin aikana valmiiksi omat ikonit. Tällä kertaa maalattavana oli Kristus Immanuel.
– Immanuel on hepreaa ja tarkoittaa “Jumala kanssamme”. Jokainen kurssilainen kirjoitti ikonin päällekirjoituksen “Jumala kanssamme” omalla äidinkielellään. Tekstiä tuli muun muassa kikujuksi, nandiksi ja luhjaksi, Narmala kertoo.
Kurssilaisten joukossa oli osittain samoja oppilaita kuin keväällä 2016 pidetyllä ensimmäisellä kurssilla, mutta myös uusia opiskelijoita.
– Viimekertainen kurssi oli ikään kuin johdanto, jonka aikana tutustuin kenttään, tarpeisiin ja tarjolla oleviin materiaaleihin ja nyt toteutettiin materiaaliteknisesti ja teologisesti kattavampi kokonaisuus, toista kertaa Keniassa vieraillut Narmala kertaa.
Luonnonmateriaalit käyttöön
Väripigmenttiä valmistumassa. Pigmenttiä tehtiin muun muassa punaisesta maasta.
Kattava kurssi piti sisällään kaikkea ortodoksisten ikonien teologiasta ikonografiaan. Tällä kertaa maalaamisen lisäksi oppilaat myös valmistivat itse ikonilaudat ja sekoittivat väripigmentit paikallisista raaka-aineista. Pigmenttien valmistukseen käytettiin punaista maata maasaiden alueelta, kiviä ja puuhiiltä.
– Ideana oli, että teimme kaiken paikallisista materiaaleista, jotta ikonit todella ovat afrikkalaisia ja oppilaat voivat jatkaa ikonimaalausta itsenäisesti, sillä heillä ei ole rahaa ostaa tai tilata materiaaleja muualta.
Projektin jatko on jo suunnitteilla, mutta sitä ennen yhteyttä pidetään sosiaalisen median välityksellä.
– Oppilaat voivat lähettää minulle kuvia töistään ja kysymyksiään. Perustimme tätä varten oman WhatsApp-ryhmän, Narmala kertoo.
Kuvat: Antti Narmala