Ensimmäinen avustus Ukrainan sodan uhreille Puolaan

Filantropia on välittänyt ensimmäisen avustuserän Ukrainan sodan uhreille. Eleos-kansalaisjärjestön Varsovan toimipisteen kautta tehtävää työtä on avustettu 3 000 eurolla. Eleos Polska on Puolan ortodoksisen kirkon humanitaarisen työn järjestö, joka toimii ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi yhteistyössä paikallisviranomaisten ja ortodoksisten seurakuntien kanssa.

-Varsovasta lähtee tällä viikolla kolme Eleoksen rekkaa ja viisi bussia Ukrainan rajalle. Meillä on myös vastaanottokeskus ukrainalaisille, kertoo Eleos Polskan toiminnajohtaja Tomasz Stempa.

Seuraavaa Filantropian avustusta valmistellaan Białystokin alueella toimivalle Eleoksen toimipisteelle, joka tekee yhteistyötä paikallisen sairaalan kanssa ja valmistelee tavarakuljetusta Ukrainan rajalle. Białystok sijaitsee Koillis-Puolassa lähellä Valko-Venäjän rajaa. Ukrainan rajalle, jonne puolalaiset ovat matkustaneet pakolaisia vastaan, on Białystokista noin 300 kilometriä. Venäjän hyökkäyksen jälkeen puolalaiset aloittivat nopeasti Ukrainasta saapuvien pakolaisten majoittamisen.

Ympäri Puolaa rukoiltiin sunnuntaipalveluksessa rauhan puolesta. Kuvat: Joseph Matusiak, Wrocław)

Puolan Wrocławissa asuva ylidiakoni Joseph Matusiak kertoo, että vuodesta 2014 lähtien Puolaan on tullut paljon ukrainalaisia. Yhdysvalloista kotoisin oleva Matusiak toimii linkkinä amerikkalaisten ystävien ja puolalaisten välillä heidän välittäessään tukea apua tarvitseville.

Matusiak on saanut viimeisimpiä uutisia Puolan ja Ukrainan väliseltä rajalta Dariusz Bojczykilta, joka toimii Rzeszowin ortodoksisen seurakunnan ja Puolan rajavartijoiden pappina. Hän on ollut mukana toimittamassa tavara-apua kuten hygieniatuotteita, makuupusseja, peittoja ja makeisia. Pakolaiset ovat saaneet ruokaa ja heitä on viety karanteeniin.

YK arvioi, että ukrainalaisia pakolaisia on puoli miljoonaa. Moni heistä on tulossa Puolaan. Vuodesta 2014 lähtien Puolaan on tullut yli miljoona ukrainalaista muun muassa Itä-Ukrainan levottomilta alueilta. Monilla nyt saapuvilla on tuttuja ja sukulaisia Puolassa. Tällä hetkellä suurin tarve on perustarvikkeista, joista on pula etenkin Ukrainan puolella rajaa, jossa odottaa suuri määrä ihmisiä rajan ylitystä.

Ortodoksit eri puolilla maailmaa ovat reagoineet ja tuominneet Venäjän hyökkäyksen, jolle ei ole mitään oikeutusta.

Suomen ortodoksisen kirkon piispat julkaisivat 26.2.2022 paimenkirjeen, jossa kerrotaan mahdollisuudesta lahjoittaa Filantropian kriisiapuun ja että Suomessa valmistaudutaan mahdollisten pakolaisten auttamiseen ja tukemiseen.

Hrysopigin suuri nunnaluostari Haniassa, Kreetalla on rinnallamme auttamassa Ukrainaa. Viime sunnuntaina siellä on vedottu kirkkokansaan liturgian jälkeen ja pyydetty materiaalista apua. Myös rukouksia kannetaan voimallisesti. Moskovan patriarkka Kirill ei ole myöntänyt Venäjän hyökänneen Ukrainaan, mutta patriarkaatin Kiovan metropoliitta on todennut, ettei sodalla ukrainalaisten ja venäläisten välillä ole oikeutusta.

Scroll to Top