Suuren paaston keräys: Podon juurilla Etiopiassa

Etiopian suurimman järven Tanan rantakivikoissa on siellä täällä vanhoja laavakiviä. Järvi on syntynyt tulivuorten purkauksien jälkeen miljoonia vuosia sitten. Sininen Niili alkaa Tana-järvestä ja jatkuu rajan yli Sudaniin. Siellä joki löytää Ugandasta tulevan Valkoiseen Niilin. Yhdessä vedet virtaavat Egyptin halki kohti Välimerta.

Tuolta tulivuorten ajalta juontaa juurensa myös Filantropian uusin nelivuotinen kehitysyhteistyöhanke Amharan alueella. Tuliperäisen ja teräväkivisen maan ärsytys paljaaseen jalkapohjaan sairastuttaa miljoonia ihmisiä Etiopiassa. Kyse on ihmisen lymfajärjestelmän häiriöstä, jossa imusuonet eivät puhdista imunestettä normaalisti. Sairastuneiden jalat turpoavat ja pahimmillaan sairaus vie ihmiseltä kokonaan kyvyn liikkua. Podokoniosis on trooppinen tauti, joka olisi helposti torjuttavissa pitämällä kengät jalassa.

Filantropian ja kansainvälisen ortodoksisen avustusjärjestön Etiopian osaston yhteisessä hankkeessa keskitytään sekä sairauden ennaltaehkäisyyn että hoitoon. Klinikan pihalla podon eri asteita sairastavat keskustelevat kohtaamistaan ennakkoluuloista.

Monet varoittavat ottamasta puolisoa perheistä, joissa ihmisillä on turvonneita jalkoja. Tautia pidetään toisaalta kirouksena ja toisaalta perinnöllisenä, vaikka tauti ei ole kumpaakaan.

Naiset istuvat kiveyksellä, riisuvat kenkänsä ja näyttävät miten peseminen tapahtuu. Puhdasta vettä, saippuaa ja kiireetöntä pesemistä. Sen jälkeen vesi vaihdetaan ja uuteen veteen liuotetaan kourallinen suolaa haavojen desinfioimiseksi.

Veden hakeminen kaukaa on naisen työtä. Pesemiseen ja jalkojen hauduttamiseen suolavedessä tarvitaan lisää vettä, jonka sairastunut nainen joutuu kantamaan jostakin. Podo-hankkeessa tietoja ja taitoja jaetaan erityisesti naisille.

Paastokeräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen MobilePaylla 33867, lahjoitussivulla tai paastokeräystilille FI53 5480 0520 0233 08, viite 13411. Keräyslupa RA/2022/1620.

Scroll to Top