Kun ei ole edes sanoja

Kuvia kipujen purkamiseen

Taitelija maalaa yksinkertaisia kuvia taidokkaasti. Kuvat ovat materiaalia seksuaalista ja muuta väkivaltaa kokeneiden nuorten naisten kokoontumista varten. Psykologit puhuvat mm. sukupuolten rooleista ja valta-asetelmista, tunteista ja kuinka sisälle patoutunutta vihaa voi käsitellä ja purkaa niin, että taakka sydämeltä kevenee. Seksuaaliseen väkivaltaan liittyvä stigma on määrittänyt naisen pysyvästi, joten sen vuoksi naisilla ei ole ollut muuta keinoa kuin vaieta. Kuvia katsomalla ja vertaisten varovaisia tarinoita kuuntelemalla opitaan myös sanoja, joilla kertoa tapahtuneesta.

Filantropian Syyrian hankkeessa Damaskoksessa eletään jo kolmatta vuotta. Sadat nuoret naiset ovat opetelleet keinoja, joilla masennus helpottaa, saaneet tarvittavia lääkkeitä tai leikkaushoitoja, joihin heillä ei muuten olisi ollut koskaan varaa, tai opetelleet kokonaan uuden ammatin. Hanke jatkuu vuoden 2024 joulukuuhun asti.

Filantropian hankkeella on merkitystä monella tavalla. Yli vuosikymmenen kestäneen sodan jäljiltä esimerkiksi nuorten ja ammattiin valmistuneiden työllistyminen on vaikeaa. Projektin nuoret lääkärit, psykologit ja terapeutit ovat saaneet töitä ja sitä kautta vaihtoehdon ulkomaille muuttamisen sijasta. Kun jonakin päivänä maassa on rauha, Syyriassa tarvitaan jälleenrakentajia.

Itsetuntoa oppimassa

Hankkeen tarkoituksena on helpottaa seksuaalista ja muuta väkivaltaa kokeneita naisia saamaan tarvitsemaansa fyysistä ja psyykkistä terveyttä tukevaa apua. Viime vuonna järjestettiin viisi erilaista ammatillista kurssia toimeentulon parantamiseksi. Vuoden lopun yhteisjuhlassa kaikki 60 valmistunutta saivat todistuksen lisäksi työkalupakin, jolla opittua työtä pääsee tekemään. Ompelijoiden ja kampaajien lisäksi viime vuonna valmistui myös ryhmä kauneudenhoitajia.

Ammatillisten taitojen lisäksi hankkeessa kasvatetaan itsetuntoa ja uskoa huomiseen. Ompelukurssin opettaja rohkaisee katsomaan koneen sisälle. Samalla hän kehuu ja kannustaa nuoria naisia, joiden koulutie jäi kesken Arabikevääksi kutsutun myllerryksen vuoksi. Todistus, jossa on GOPA-DERDin logon vieressä Filantropian tähkät oman nimen ympärillä, ripustetaan kotona näkyvälle paikalle.

Scroll to Top