Batun yrittäjänaiset saivat kaivon

Etiopialainen yrittäjänaisten osuuskunta sai kesäkuun lopussa tiluksilleen kaivon, josta naiset saavat vettä perheilleen, viljelmilleen ja eläimilleen.

water batu4

Vaikka vähävaraisten ruokaturvahanke Oromian alueella Batussa päättyi vuoden 2015 loppuun, on Filantropia jatkanut hankkeessa mukana olleiden etiopialaisnaisten tukemista paikallisen Maedot-järjestön kautta. Hankkeen tavoitteena oli perheiden hyvinvoinnin parantaminen naisia kouluttamalla ja työllistämällä. Hankkeessa mukana olleet naiset perustivat pienyrityksiä ja muodostivat osuuskunnan, jonka tiluksille kesäkuun lopusa valmistunut kaivo rakennettiin.

water batu1

Vedenhaku helpommaksi ja halvemmaksi

Kaivon rakentamiselle oli monia syitä. Batussa ongelmana on, ettei ihmisillä ole tarpeeksi vettä käytettäväksi. Vain harvalle tulee vettä kotiin, ja suurin osa joutuu ostamaan vetensä yksityisiltä vesikioskeilta, joissa ämpäri vettä maksaa 10 birriä, eli noin 40 senttiä. Se on monelle kallis hinta ja suurin osa pystyykin ostamaan vain yhden ämpärillisen vettä päivässä. Ämpärillinen riittää usein vain juomavedeksi, muttei esimerkiksi vaatteiden pesemiseen, mistä aiheutuu iho-ongelmia.

Kaivohankkeella haluttiin myös varmistaa, ettei veden hakeminen, joka lankeaa usein naispuolisille perheenjäsenille, estä tyttöjen pääsyä kouluun. Tytöt kun joutuvat usein lintsaamaan koulusta tai jättämään koulunkäynnin kokonaan hakeakseen vettä perheilleen.

Koska osuuskunnan toiminta on vilkastunut, oli kaivo siksikin välttämätön. Maedot alkoi tammikuussa 2017 suunnittelemaan, miten kaivo olisi järkevintä toteuttaa. Yhtenä vaihtoehtoina oli kaivaa käsin kaivo, josta vesi nostettaisi myös käsin, mutta tästä luovuttiin, koska se olisi tuottanut naisille vain lisää työtä. Toinen vaihtoehto oli lyödä hynttyyt yhteen kansainvälisten järjestöjen kanssa ja porata kaivo. Tämä osoittautui kuitenkin liian byrokraattiseksi vaihtoehdoksi.

Lopulta päädyttiinkin osittain automaattiseen kaivoon. Kaivo kaivettiin käsin, mutta veden nostaminen tapahtuu sähköisesti. Tavallisesti pohjavesi löytyy alueella 21–23 metristä, mutta tällä kertaa kaivaminen vaati hieman enemmän työtä ja kärsivällisyyttä, sillä vesi löytyi vasta 27 metristä.&nbsp water batu

Hygieniakoulutusta naisille

Hankkeen tavoitteena oli paitsi kaivon kaivaminen niin myös ihmisten hygieniaosaamisen parantaminen kuusiaskeleisella ohjelmalla. Ensimmäinen askel oli päättää kaivon paikka ja etsiä tietoa kaivon kaivamisesta. Toinen askel oli kaivamiseen liittyvän sopimuksen teko ja yhteydenotot vesiviranomaisiin.

Seuraavaksi Maedot haastatteli osuuskunnan jäseniä heidän vedenkäytöstään, terveydestään ja hygieniaosaamisestaan kartoittaakseen naisten tarpeita. Neljännessä vaiheessa palkattiin asiantuntija kaivamaan kaivoa. Samalla osuuskunnan johtajille opetettiin kaivon toimintaa ja ylläpitoa. Tätä vaihetta seurasi veden testaaminen.

Kuudes ja viimeinen vaihe oli Maedotin järjestämä aiempien haastattelujen pohjalta suunniteltu hygieenia- ja sanitaatiokoulutus, johon osallistui yli 150 osuuskuntalaista ja joka piti sisällään muun muassa viljan ja käsien pesuun liittyvää opastusta.

Kaivon kaivaminen oli haastavaa, sillä maaperä osoittautui kiviseksi ja vesi löytyi syvemmältä kuin aluksi arvioitiin. Lisäbudjetin ja -työvoiman avulla kaivo kuitenkin saatiin valmiiksi suunnitelman mukaisesti kesäkuun lopussa.&nbsp Filantropia tukee tänä vuonna Batun naisyrittäjiä ja kaivohanketta yhteensä 15 000 eurolla.

Filantropia vierailee Etiopiassa syksyllä ja käy katsomassa, miten kaivo ja koulutukset ovat hyödyttäneet osuuskunnan naisia ja heidän perheitään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top