Apu menee perille vaikeissakin olosuhteissa

Filantropian välittämää kriisiapua on jaettu ukrainalaisille Puolassa ja Ukrainassa. Ukrainan puolella apua on kanavoitu useamman toimijan kautta.

Länsi-Ukrainassa Eleos Rivne -järjestö on jakanut ruokaa, lääkkeitä, lastenruokaa ja hygieniatarvikkeita sekä patjoja pakolaisille.

Kuvat: Eleos Rivne

Ostrohin yliopistolla toimii humanitaarisen avun keskus, joka on jakanut lämpövaatteita, makuualustoja, termosastioita ja taskulamppuja opiskelijoille ja muille apua tarvitseville. Väkivaltaisuuksien keskellä pienilläkin asioilla on merkitystä ihmisten jaksamisen kannalta.

Kuvat: Andrii Smyrnov

-Annoimme pakolaisuudessa elävälle taiteilija Artur Orlionoville työvälineet, ja hän opettaa maalausta ilmaiseksi kaikille kiinnostuneille, kertoo professori Andrii Smyrnov. Smyrnov välittää lämpimät kiitokset kaikille Filantropian kautta apua antaneille

Kiovassa Obolonskyn piirin alueella on aloitettu yhteistyö kenttäsairaalan äitiysosaston kanssa ja jaettu lääkkeitä lähialueen asukkaille. Myös ruokakuljetuksia on tullut perille suomalaisten ja kreikkalaisten tuella. Kiovan pyhien hyväntekeväisyysjärjestön toimintaa koordinoiva isä Sergiy Berezhnoy on valtavan kiitollinen kaikesta tuesta.

Kuvat: Sergiy Berezhnoy

Suomessa Ukrainan hyväksi järjestetyt tukikonsertit ovat antaneet ihmisille lohtua ja samalla mahdollisuuden tukea sodan jaloista pakenevia ja heitä, jotka eivät pysty lähtemään turvallisemmille alueille. Uspenie-kvartetti järjesti tukikonsertin Uspenskin katedraalissa 17.3. ja konsertti on kuunneltavissa Helsingin ortodoksisen seurakunnan Youtube-kanavalla. Oulun ortodoksinen katedraalikuoro konsertoi Kajaanissa 19.3. ja konsertti on kuunneltavissa Kainuun Ortodoksit Facebook-sivulla.

Kriisiapukeräykseen on lahjoitettu ensimmäisen kuukauden aikana 50 000 euroa, minkä lisäksi ortodoksinen kirkko päätti maaliskuun puolivälissä myöntää Filantropialle 10 000 euron lahjoituksen Ukrainan sodan ja konfliktien uhrien auttamiseen.

Tavallisesti esimerkiksi paastokeräyksiin lahjoitetaan noin 20 000–25 000 euroa, mutta pandemia-aika vaikutti etenkin lipaskeräyksiin paastoaikoina, kun kirkot olivat kiinni. Aiemmin vain joulun 2004 tsunamikeräykseen ja kevään 2016 pakolaiskeräykseen on lahjoitettu yli 30 000 euroa.

Filantropia on välittänyt Puolaan 10 000 euroa humanitaariseen apuun Varsovassa sijaitsevan Eleos Polska -järjestön ja Bialystokissa sijaitsevan Eleos-keskuksen kautta. Molemmat toimivat Puolan ortodoksisen kirkon humanitaarisen avun kanavina. Ukrainan osalta Filantropian hallitus teki 10. maaliskuuta 30 000 euron avustuspäätöksen, jonka puitteissa apua on välitetty Kiovan, Rivnen ja Sumyn alueille.

Edit: 28.3. Päivitetty kuvaajatietoja

Scroll to Top