Egyptin kristityistä keskusteltiin maahanmuuttokirjastossa

Maahanmuuttovirasto järjesti Pohjois-Afrikan kristityt -seminaarin maahanmuuttokirjastossa 10.9.2013. Filantropiasta seminaariin osallistuivat projektipäällikkö Aino Nenola ja hankekoordinaattori Katri Jussila.

Egyptin tilanteesta kertoivat Maahanmuuttoviraston tutkija Antero Leitzinger, Helsingin Yliopiston tutkija Andrei Sergejeff, Pyhän Simonin Patmossairaalan ylilääkäri tohtori Samuel Maher ja Helsingin yliopiston lehtori Sylvia Akar.

Vähemmistöjen historia Egyptissä

Andrei Sergejeff kertoi Pohjois-Afrikan kristittyjen vähemmistöjen historiasta. Pohjois-Afrikka on jakaantunut läntiseen ja itäiseen arabimaiden puoliskoon. Alueella vallitsee kristittyjen kirkkojen moninaisuus. Historiassa tulee erottaa toisistaan arabialaistuminen ja islamilaistuminen. Pohjois-Afrikan maat alkoivat 1000-luvulta lähtien olla valtaosin islamilaisia. Esimerkiksi Egyptin alue on ensiksi arabialaistunut ja sitten islamilaistunut, mutta myös kristillinen kulttuuri on säilynyt vahvana.

Egyptin nykytilanne

Egyptin kristittyjen joukossa on sekä varakasta että hyvin köyhää väestöä. Koptikristityt kuuluvat pääosin keski- ja yläluokkaan.&nbsp Sylvia Akarin mukaan näkyvän syrjinnän sijasta kristityt puhuvat usein syrjinnän tunteesta. Vallasta syöstyn presidentti Mohamed Mursin aikana suhtautuminen kristittyihin huonontui ja vihapuhetta on ilmennyt puolin ja toisin.&nbsp Valtaosa Egyptin kristityistä ja muslimeista kuitenkin vastustaa väkivaltaa. Tavallisen ihmisen näkökulmasta turvallisuustilanne on ollut heikko arabikevään alusta lähtien. Kristittyjen edustus valtion viroissa on pientä ja poliittisen vaikuttamisen mahdollisuudet ovat heikot.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top